Meteen naar de inhoud

Weer Indonesië april

Overzicht weer Indonesië april

Indonesië: het weer in april

Het einde van het regenseizoen is voor de meeste eilanden van Indonesië weer aangebroken met de komst van april. Dit betekent niet dat er geen regen meer valt, maar de dagen met heerlijk zonnig weer hebben duidelijk de overhand. Alleen op Sulawesi en Zuid-Sumatra dien je wel rekening te houden met veel natte dagen. In april komt bovendien het wildlife, zoals de orang-oetan op Sumatra, weer tot leven. April is dan ook een goede maand voor een vakantie naar Indonesië.

map weer Indonesië april

Het Indonesische klimaat in april per eiland

Ben je op zoek naar het weer in april op een specifiek eiland van Indonesië? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in april op Bali, Java, De Nusa Tenggara eilanden, Sulawesi, Sumatra en Kalimantan.

Boot Bali

Weer Bali april

Alhoewel er op Bali ook in april nog neerslag valt, is een kentering in het weerbeeld duidelijk merkbaar. Naarmate de maand vordert neemt de hoeveelheid neerslag sterk af. De dagen op Bali in april zijn vanaf dan overwegend zonnig en droog. Overigens is het, met een gemiddelde temperatuur van 31 graden, wel warm in dit jaargetijde. Niet alleen het drogere weer, maar ook de afname van het aantal winderige dagen is een verademing voor Bali. Zeker aan de kust is dit duidelijk merkbaar. Zo zijn de omstandigheden voor duikers bij Pemuteran en het West Bali Nationale Park weer gunstig. Neem eens een kijkje op VanVerre.nl voor een onvergetelijke snorkel- of duikvakantie op maat.

Toptip

Ga eilandhoppen bij de Togian Islands. Van Verre kan je helpen om dit onderdeel te maken van je reis.

Weer Java april

Langzaam maar zeker wordt het regenseizoen vervangen door het droge seizoen. Het kan dan ook nog alle kanten op met het weer in april op Java. Zeker aan het begin van de maand zijn er nog behoorlijk wat natte dagen. Naarmate mei dichterbij komt laat de zon zich vaker en langer zien. De temperatuur schommelt het hele jaar rond de 30 graden, wat het vooral in steden als Jakarta en Surabaya wat broeierig maakt. Na maanden van regen staat Java in volle bloei in april. De rijstvelden zijn mooi groen gekleurd, waardoor het een goede maand is voor het maken van prachtige foto’s. Bezoek zeker ook Borobudur in dit jaargetijde, het ligt er namelijk prachtig bij (kijk eens op Shoestring.nl voor een rondreis met een bezoek aan deze tempels).

Boedha

Weven op eiland Lembata

Weer Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo) april

Het einde van het regenseizoen is duidelijk in zicht in april. De hoeveelheid neerslag op Lombok, Flores en Sumba neemt steeds verder af. De kans op mooie, zonnige dagen neemt juist sterk toe naarmate de maand vordert. De temperatuur kan ook in april weer flink oplopen. Waardes van boven de 30 graden zijn geen uitzondering. De verbeterde weersomstandigheden zorgen er ook voor dat de Rinjani vulkaan op Lombok weer beklommen kan worden (zeer de moeite waard, kijk eens op SNP.nl). Hou er wel rekening mee dat het nog vrij koel kan zijn tijdens de beklimming en dat er in april altijd nog wel een flinke bui kan vallen.

Wist je dat...

Er meer dan 300 verschillende soorten sambal bestaan in Indonesië?

Weer Sulawesi april

Ook in april valt er nog best wat neerslag op Sulawesi. In vergelijking met de voorgaande maanden is het echter al wel een stuk droger. Zeker in het zuiden van het eiland en de Toraja regio is te merken dat het droge seizoen op het punt van beginnen staat. Wat noordelijker, bij Manado, valt er voor het eerst meer neerslag dan in het zuiden. Toch worden de periodes met zonneschijn over het algemeen langer in april. Ook de luchtvochtigheid daalt wat, waardoor het aangenamer rondreizen is. De temperatuur op Sulawesi komt in april rond de 30 graden uit. Samenvattend is het zeker mogelijk Sulawesi in April te bezoeken. De maand met de beste reistijd voor dit gedeelte van Indonesië is april echter niet.

trekking Tana Toraja

Schemering Sumatra

Weer Sumatra april

Normaal gesproken is april de laatste maand met flink wat neerslag in het zuiden van Sumatra. Naarmate de maand vordert neemt de hoeveelheid regen steeds wat af en neemt het aantal zonnige dagen het over. In het noorden van Sumatra is het al een paar maanden wat droger, alhoewel hier in april weer iets meer neerslag valt in vergelijking met de voorgaande maanden. Over het algemeen zijn dit korte, hevige buien aan het eind van de middag. De omstandigheden voor een reis naar Bukit Luwang (orang-oetans) of Tangkahan (olifanten) zijn in april dan ook prima (kijk eens op Asiadirect.nl voor reizen op maat). Reken op temperaturen die in Sumatra op kunnen lopen tot in de dertig graden in april.

Weer Kalimantan april

Normaal gesproken neemt de hoeveelheid neerslag op Kalimantan wat af met de komst van april. Het aantal dagen met zonnig weer neemt langzaam maar zeker dan ook de overhand deze maand. Toch dien je, als je een bezoek brengt aan Kalimantan in april, nog wel rekening te houden met een regelmatige bui. Zeker het begin van de maand kan nog vrij nat zijn. De temperatuur stijgt nog ietsje verder. Gemiddeld wordt het zo’n 32 graden deze maand. Redelijke goede omstandigheden dus om een bezoek te brengen aan de Dajak, de oorspronkelijke inwoners van Kalimantan. De traditionele leefwijze van deze (verschillende) etnische groepen is indrukwekkend om te zien. Kijk eens op VanVerre.nl als je dit onderdeel van je reis wilt maken.

Onderwaterwereld Indonesie

Sawadee reizen Indonesië

Feestdagen in april

Nationale en lokale feestdagen
Goede Vrijdag (jaarlijks in maart of april).
Lees meer over deze feestdag in Indonesië op Publicholidays.co.id.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in april vallen. Om dit te checken ga je naar Beleven.org.

Festivals
Ubud Food Festival (jaarlijks in april).
Dit festival staat in het teken van de overheerlijke Balinese cuisine. Je kunt workshops en demonstraties bijwonen en er worden diverse andere activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op Ubudfoodfestival.com.

Behalve het weer in april ook benieuwd naar het weer in Indonesië in de omliggende maanden?

Tenzing Travel

Tenzing Travel - Indonesië