Meteen naar de inhoud

Weer India mei

Weer India mei

overzicht-weer-india-mei

India: het weer in mei

De Indian Summer ten top. Op veel dagen in mei is het erg heet weer en zien delen van India de temperatuur oplopen naar ruim boven de 40 graden. Voor het grote deel van het land is deze maand dan ook geen ideale reismaand, omdat het simpelweg te heet is. De hoge luchtvochtigheid draagt ook niet echt bij aan fijne weersomstandigheden. Alleen in de Himalaya regio zijn de omstandigheden wat beter.

map-weer-india-mei
indiase-vrouw

Noordwest-India

Het is hartje zomer in Noordwest-India in mei. Op sommige dagen laat de thermometer temperaturen van boven de 40 graden zien in New Delhi en omgeving. Voor een groot gedeelte van de regio is het dus eigenlijk te warm. De moesson laat nog even op zich wachten in deze regio, dus het is veelal droog. Voor bezoekers aan de Himalaya betekent dit dat de omstandigheden goed zijn. Grote delen, die normaal afgesloten zijn vanwege de sneeuw, zijn nu bereikbaar. De sneeuw verdwijnt nooit helemaal, dus de uitzichten zijn nog prachtig en dat met minder extreme kou. Wil je graag een georganiseerde reis naar deze regio boeken? Kijk dan eens bij SNP of Koning Aap.

Toptip

Vergeet niet af te dingen als je iets koopt of als je een rickshaw neemt. Er wordt in eerste instantie vaak minstens het 10-voudige gevraagd van wat men er eigenlijk voor wil hebben, dus ook al betaal je veel minder dan de eerste vraagprijs, dan nog maken ze er winst op.

Noordoost-India

Alhoewel de moesson in India pas echt losbarst in juni dien je, zeker aan het eind van de maand, ook in mei al rekening te houden met flink wat neerslag. Verwacht zo’n beetje om de dag neerslag, waarbij er soms al flinke hoeveelheden kunnen vallen. Op dagen dat het niet regent breekt de zon meestal door. De temperatuur is in deze regio dan ook zeer behaaglijk, met gemiddeld zo’n 24 graden. Voor rondreizen in dit gedeelte van India is het slim om voor vertrek handige backpack spullen aan te schaffen.

ganges-varanasi-india
gol-gumbaz-bijapur

Midden- en Zuidoost-India

India heeft een wisselend klimaat en dat is te merken. Daar waar het noordoosten van het land al flink wat neerslag ziet vallen in mei, is het in het midden en zuidoosten van het land veelal droog. De zomer bereikt hier zijn hoogtepunt en dagen waarop het kwik de 40 graden passeert zijn geen uitzondering. Daarnaast is er een hoge luchtvochtigheid in deze maanden voorafgaand aan de regenperiode in India. Al met al is mei niet de beste maand om naar deze regio te gaan. Kijk op onze homepage van India voor de beste reisperiode in deze (en andere) regio('s).

Wist je dat...

Er in India een tempel bestaat met heilige ratten? Dit is de Karni Mata tempel en mensen uit het gehele land komen hier om deze ratten te vereren. Men gelooft dat de ratten gereïncarneerde zielen bij zich dragen. Bij een bezoek brengt men dan ook voedsel mee voor de ratten. Vergeet bij een bezoek aan de tempel niet je schoenen uit te doen, hoewel je ze waarschijnlijk liever aan houdt 😉

Zuidwest-India

De temperaturen in het zuidwesten van India zijn in mei een stuk prettiger dan in grote delen van het land. De gemiddelde temperatuur ligt zo rond de 30 graden in Kerala. Groot nadeel is wel dat luchtvochtigheid toeneemt naarmate de moesson (in juni) dichterbij komt. In Zuidwest-India valt in mei, zeker wat later in de maand, ook al wel regen te verwachten. De meeste dagen zullen droog zijn, maar op dagen dat er neerslag valt is het vaak een flinke hoeveelheid die naar beneden komt.

woonboot-zuid-india

Feestdagen in mei

Nationale feestdagen
Buddha Purnima/Vesak (jaarlijks in april of mei).

De geboorte van Boeddha wordt gevierd. Dit is de belangrijkste feestdag voor boeddhisten en de tempels worden veel bezocht. Overheidsgebouwen en veel bedrijven in India zijn gesloten op deze dag. Kijk voor meer informatie op Drikpanchang.com.

Overige feestdagen en festivals
Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in mei vallen. Om dit te checken ga je naar Drikpanchang.com.

Behalve het weer in mei ook benieuwd naar het weer in India in de omliggende maanden?