Meteen naar de inhoud

Weer India januari

Weer India januari

Weer India januari-overzicht-weer-india-januari

India: het weer in januari

Het is winter in India in januari, maar het klimaat in India zorgt ervoor dat de verschillen tussen de regio’s groot zijn. Vooral in de noordelijk gelegen provincies kan het erg koud worden. Veel neerslag valt er in heel het land niet te verwachten. Over het algemeen is het droog en zonnig weer in januari in India. Januari hoort dus zeker in het rijtje maanden met de beste reistijd voor India.

Weer India januari-map-weer-india-januari
Weer India januari-agra-taj-mahal

Noordwest-India

De koudste en droogste maand van het jaar is aangebroken in het noordwesten van India. De temperatuur ligt in de nacht rond de 7 graden. Overdag is de temperatuur in deze regio echter zeer aangenaam, rond de 20 graden. Daarnaast laat ook de zon zich veelvuldig zien. Hoe noordelijker je gaat, des te kouder het wordt. Verwacht veel sneeuw in de Himalaya in deze maand, waarbij je in Gulmarg (Kashmir) bijvoorbeeld goed kunt skiën.

Toptip

Op veel producten in winkeltjes staat standaard een maximale verkoopprijs (MRP ofwel maximum retail price) vermeld. Als je hierop let zal je niet snel teveel betalen.

Noordoost-India

Ook het noordoosten van India ziet lage temperaturen in januari. Het kwik komt hier vaak niet boven de 15 graden uit overdag, maar er staat over het algemeen wel een lekker zonnetje. Vooral de avonden en nachten zijn koud. Er zijn maar weinig (budget)hotels in India met verwarming, dus neem wel warme kleding mee als je in januari naar dit gebied reist. De minimale hoeveelheid neerslag zorgt ervoor dat januari een goede maand is om naar het noordoosten van India af te reizen.

Weer India januari-sikkim
Weer India januari-kinderen-india

Midden- en Zuidoost-India

De kans op neerslag in het midden en zuidoosten van India is, net zoals in de rest van het land, zeer klein in januari. Verwacht dan ook vooral veel zonnige, warme dagen met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Er is in deze regio dus weinig van te merken dat het winter is in India, behalve dan dat de temperatuur in de nacht niet boven de 20 graden uitkomt. Maar met 15 graden is het ook niet echt koud te noemen. De weersomstandigheden zijn ook voor deze regio dus gunstig in januari. Er zijn verschillende reisorganisaties die reizen naar plaatsen als Hyderabad, Pondicherry en Mumbai aanbieden, neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Koningaap.nl (groepsreizen) en Riksjatravel.nl (individuele reizen op maat).

Wist je dat...

Hand- of hoofdgebaren in India heel verwarrend kunnen zijn? Zo betekent het gebaar wat wij gebruiken als ‘ga weg’ (handpalm naar beneden en je vingers omhoog en omlaag schudden) in India ‘kom hier’.

Zuidwest-India

Echt koud wordt het nooit in het zuidwesten van India. Zelfs in de nachten ligt de temperatuur namelijk nog boven de twintig graden. De dagen zijn zeer zonnig met temperaturen rond de dertig graden. Bovendien ligt de luchtvochtigheid een stuk lager dan in voorgaande maanden. Kortom, prachtig weer in het zuidwesten van India in januari. Het enige nadeel van deze maand is dat het, zeker in Goa, vrij druk kan zijn met toeristen, vooral in het begin van januari.

Weer India januari-zonsondergang-alappuzha

Feestdagen in januari

Nationale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).

Republic day (jaarlijks op 26 januari).
Deze dag viert men het ontstaan van de republiek India. Er zijn parades en andere activiteiten door het hele land. Overheidsgebouwen zijn gesloten op deze dag.

Overige feestdagen en festivals
Makar Sankranti/Pongal (jaarlijks op 14 januari).

Dit oogstfeest wordt door het hele land, meestal zo’n vier dagen lang gevierd, startend met de dag voorafgaand aan 14 januari. Deze dag wordt gezien als een nieuw begin en mensen ruimen hun oude spullen op. De tweede dag, 14 januari, is de meest belangrijke dag, waarop mensen veelal bidden tot de zonnegod. Op de derde dag wordt gebeden tot het vee, zodat er opnieuw een goede oogsttijd zal komen. De laatste dag trekt men erop uit om tijd door te brengen met familie en vrienden. Er vinden dan ook verschillende activiteiten plaats.

Vasant Panchami (jaarlijks in januari of februari).
Op deze hindoeïstische feestdag wordt in verschillende staten het begin van de lente gevierd en wordt de godin van de wijsheid vereerd. De kleur geel zal je deze dag veel zien en staat voor de mosterdvelden die rond deze periode in bloei staan. Lees verder op Beleven.org voor meer informatie.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in januari vallen. Om dit te checken ga je naar Drikpanchang.com.

Behalve het weer in januari ook benieuwd naar het weer in India in de omliggende maanden?

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Koningaap - India