Meteen naar de inhoud

Weer India december

Weer India december

overzicht-weer-india-december

India: het weer in december

Vooral in het noorden van India valt te merken dat de temperaturen weer wat zakken in december, zeker in de nachten. Ondanks dat, is het in het gehele land prima weer om rond te trekken. Verwacht veel zon, geen tot zeer weinig neerslag en over het algemeen heerlijke temperaturen. December mag dan ook zeker niet ontbreken in lijst met maanden voor beste reistijd India.

map-weer-india-december
jaisalmer-india

Noordwest-India

Het is winter in India, wat betekent dat het land weinig neerslag ziet in december. Dat geldt zeker ook voor het noordwesten. De temperatuur daalt flink in vergelijking met de voorgaande maanden, maar met uitzondering van het Himalaya gebied, is het toch niet koud in deze regio. Overdag is het met gemiddeld 23 graden nog erg aangenaam. De nachten voelen wel koud aan. Naarmate je verder naar het noorden gaat wordt het frisser. Zo is de gemiddelde temperatuur in Leh overdag maar 2 graden.

Toptip

Ga je een nacht doorbrengen in de trein, overweeg dan zeker een 1e klas kaartje en vraag voor een bed bovenin, dan kun je comfortabel liggen. De onderste bedden worden door iedereen gebruikt om op te zitten, dus kun je niet zelf bepalen wanneer je even wilt gaan liggen.

Noordoost-India

Het is hoogseizoen voor toeristen in India, alhoewel het noordoosten van het land bij lange na niet dezelfde hoeveelheid toeristen ziet als bijvoorbeeld Rajasthan of Agra. Het weer in Noordoost-India is ook zeker niet slecht, alhoewel ook hier de nachten koud kunnen aanvoelen. Overdag schijnt de zon veelvuldig en wordt het zo’n 17 graden. Ook hier geldt dat het hoog in de bergen een heel stuk kouder is. Het noordoosten van India is ook goed te combineren met een reis naar Bhutan, kijk hiervoor eens op Sawadee.nl of Koningaap.nl.

indiaas-straatbeeld
ibrahim-rauza-bijapur

Midden- en Zuidoost-India

Het is heerlijk weer in het midden en zuidoosten van India in december. De gemiddelde temperatuur overdag schommelt rond de 28 graden. Ook de nachten zijn niet extreem koud, met waardes rond de 15 graden. Over neerslag hoef je je ook niet al te veel zorgen te maken in deze maand. Normaal gesproken valt er geen tot zeer weinig regen. Verwacht wel veel zonneschijn, dus vergeet je zonnebrand niet als je in december naar India reist.

Wist je dat...

Er jaarlijks een wedstrijd gehouden wordt waarbij deelnemers in 10 seconden tijd zoveel mogelijk pepers moeten eten? De naga-peper welteverstaan, een van de heetste pepers ter wereld. Deze wedstrijd is onderdeel van het Hornbill festival in Nagaland.

Zuidwest-India

In het zuidwesten van India kun je nog een verdwaalde regenbui tegenkomen, maar veel neerslag valt er niet meer in december. De zon schijnt veelvuldig en de temperatuur schommelt, zoals eigenlijk heel het jaar, zo rond de 30 graden. Veel toeristen weten deze regio van India ook te vinden in december, dus prijzen van hotels e.d. kunnen flink oplopen in deze periode. Boek je hotelovernachtingen dus op tijd. Het is hoe dan ook prachtig weer voor een bezoek aan deze mooie regio.

indiase-thali

Feestdagen in december

Nationale feestdagen
Kerstmis (jaarlijks op 25 december).
De christenen in India vieren deze dag, zoals wij dat ook doen. Veel overheidsinstanties en bedrijven zijn gesloten.

Overige feestdagen en festivals
Hornbill festival (Jaarlijks van 1 tot 10 december).
Tijdens deze viering in Naga Heritage Village, Kisama (Nagaland, Noordoost-India), komen alle Naga stammen samen voor traditionele en kleurrijke dansoptredens, sportwedstrijden, ceremonies en dergelijken. Er zijn ook verschillende kraampjes met onder andere lokale gerechten en kunst.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in december vallen. Om dit te checken ga je naar Drikpanchang.com.

Behalve het weer in december ook benieuwd naar het weer in India in de omliggende maanden?

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Koningaap - India