Meteen naar de inhoud

Weer India augustus

Weer India augustus

overzicht-weer-india-augustus

India: het weer in augustus

Het is veelal regenachtig weer, want het seizoen van de moesson is in augustus in vrijwel heel India nog in volle gang. Er valt al wel iets minder neerslag dan in juli, maar voor veel regio’s geldt dat het aantal natte dagen groter is dan het aantal droge. Het noordoosten en zuidwesten van het land zien de meeste regen vallen. In de rest van het land is het weliswaar ook regenseizoen in augustus, maar daar zijn de reisomstandigheden nog redelijk goed te noemen.

map-weer-india-augustus
tempel-india

Noordwest-India

Het noordwesten van India ziet in augustus weliswaar meer regen dan in andere maanden, maar lang niet zoveel als bijvoorbeeld het zuidwesten. De buien in Noordwest-India zijn niet zo heftig en duren over het algemeen ook niet zo lang. Door de neerslag verdwijnt bovendien de extreme hitte uit de lucht. Daarnaast is het vaak prachtig groen in augustus. Ook al is het moesson seizoen, dus nog een redelijk goede maand voor een bezoek aan deze regio. Dit geldt zeker voor Leh en Ladakh, waar het veelal helder en droog is. Wil je een trekking door dit gebied maken? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid op reis gaat, met Bever.nl.

Toptip

Neem geen gescheurd briefgeld aan. Dit kan je vaak maar moeilijk weer gebruiken.

Noordoost-India

De echte piek van het moesson seizoen lag in deze regio in juli, maar ook in augustus is het nat. Het regent weliswaar niet alle dagen, maar de hoeveelheid die er valt is niet mals. Bepaalde plaatsen in deze regio zien 14 keer meer neerslag naar beneden komen dan Nederland in een jaar. Om midden in het regenseizoen naar het noordoosten van India af te reizen is dan ook niet aan te raden. Daar kan ook de aangename temperatuur in deze regio geen verandering in brengen. Wil je weten wanneer het noordoosten van India wel goed te bereizen is? Kijk dan snel op onze pagina met de beste reistijd voor India.

Brahmaputra rivier
Man in Bijapur

Midden- en Zuidoost-India

Juni tot en met september zijn de maanden van de moesson in India. Alhoewel het regenseizoen dus in volle gang is, zijn de regionale verschillen groot. Zo is het in het midden en zuidoosten van het land ook nat, maar lang niet zo nat als bijvoorbeeld het zuidwesten. De hete zomerse temperaturen komen in deze maand niet meer voor, en met gemiddeld 30 graden is de temperatuur vrij prettig te noemen. Met meer droge dan natte dagen is het dus nog best goed reizen in dit gedeelte van India in augustus. Stel je eigen rondreis naar dit gebied samen met Riksjatravel.

Wist je dat...

Het in India ongepast is als mensen in het openbaar zoenen of hand in hand lopen?

Zuidwest-India

Het zuidwesten van India ziet een flinke portie neerslag in augustus. De moesson brengt ook een stevige zuidwester wind mee. Als het hier regent is dat vaak flink wat uren achter elkaar. Daarna kan het helemaal opklaren en kan het zomaar een aantal dagen helemaal droog zijn. Het landschap ligt er in deze dagen prachtig bij. Bomen kleuren groen en de rivieren en meren zijn volop gevuld met water. Toch is het in een maand waarin het wat vaker droog is, prettiger reizen in Zuidwest-India.

kerk-goa

Feestdagen in augustus

Nationale feestdagen
Independence day (jaarlijks op 15 augustus).
Op deze dag staat, sinds 1947, de onafhankelijkheid van India centraal. Er vinden verschillende culturele activiteiten plaats door het hele land. Families en vrienden komen samen en er wordt veel gevliegerd. In het Rode fort in Delhi wordt een officiële ceremonie gehouden. Overheidsgebouwen en veel bedrijven in India zijn gesloten op deze dag.

Janmashtami (jaarlijks in augustus of september).
Een belangrijk Hindoe festival om de verjaardag van Krishna te vieren. Er vinden door het hele land ceremonies plaats en tempels worden veel bezocht. Kijk voor meer informatie op Drikpanchang.com.

Overige feestdagen en festivals
Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in augustus vallen. Om dit te checken ga je naar Drikpanchang.com.

Behalve het weer in augustus ook benieuwd naar het weer in India in de omliggende maanden?

Reizen India