Meteen naar de inhoud

Weer India april

Weer India april

overzicht-weer-india-april

India: het weer in april

Een bezoek aan het noordoosten van India is in april goed te doen qua weer. In de rest van de regio’s is het vooral erg heet, met uitzondering van de wat hoger gelegen gebieden. Het is dan ook echt zomer, met temperaturen die op kunnen lopen tot boven de 40 graden. Vanwege de droogte is het wel een goede maand om wildlife te spotten (bijvoorbeeld met Koning Aap). Ondanks dat staat april niet in het lijstje ‘beste reistijd voor India’.

map-weer-india-april
Chandershila top Uttarakhand

Noordwest-India

De Indian Summer is aangebroken in april en dat is te merken. Temperaturen in het noordwesten van India lopen op tot boven de 35 graden. Wanneer je van plan bent naar het Himalaya gebergte te reizen is april wel een goede maand, de temperaturen zijn in de bergen dan een stuk aangenamer. Aangezien de zomervakantie losbarst deze maand, is het bij toeristische plekken erg druk met Indiase families. Met uitzondering van de hoger gelegen gebieden, is april dus geen aanrader voor een bezoek aan Noordwest-India.

Toptip

Gebruik in India nooit je linkerhand om te eten of om iets aan iemand te geven. Men gebruikt hier namelijk de linkerhand voor toiletbezoeken en deze wordt daarom gezien als onrein. Wil je meer lokale gebruiken leren kennen? Lees dan eens verder in een van de vele India reisgidsen.

Noordoost-India

De kans op neerslag neemt toe in april in het noordoosten van India. Het merendeel van de dagen is het echter gewoon droog en zeer aangenaam. De temperatuur schommelt rond de 25 graden en de zon laat zich veelvuldig zien. Van extreme hitte, zoals andere delen van India in deze maand zien, is in dit gedeelte van het land dus geen sprake. Ondanks dat er af en toe een flinke bui kan vallen, zijn de weersomstandigheden over het algemeen goed te noemen voor Noordoost-India.

kleurpoeder-india
water-halen-india

Midden- en Zuidoost-India

Daar waar de warmte in maart nog aangenaam te noemen was, is het in april over het algemeen te warm. De temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden. De zon schijnt zo’n beetje de hele dag en er is geen tot weinig regen om voor verkoeling te zorgen. Het is dus niet de beste tijd om naar Centraal- en Zuidoost-India te reizen in april. Mocht je toch besluiten te gaan, trek er dan in de ochtenden en avonden op uit, de weersomstandigheden zijn dan het best.

Wist je dat...

Men in India zijn schoenen uit doet bij het betreden van tempels of huizen?

Zuidwest-India

Ook in het zuidwesten van India loopt de temperatuur op in april. Het wordt weliswaar niet zo heet als in het midden van het land, maar ook hier kan het kwik flink oplopen. Warmer dan 35 graden wordt het niet zo vaak, maar de luchtvochtigheid is een stuk hoger in deze regio. Daarnaast kan het redelijk druk zijn in deze maand met Indiase toeristen, waardoor niet alleen de hotels snel vol kunnen zijn, maar er ook flink wat plastic tasjes en ander afval bij bezienswaardigheden te zien zal zijn.

munnar-india

Feestdagen in april

Nationale feestdagen
Goede Vrijdag (jaarlijks in maart of april). Een nationale feestdag die in bijna alle staten gevierd wordt. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.in.

Rama Navami (jaarlijks in maart of april). Met dit Hindoe festival wordt de geboorte van Rama (de incarnatie van de god Vishnu) gevierd. Overheidsgebouwen en veel bedrijven zijn gesloten op deze dag. Verder lezen? Kijk op Beleven.org.

Ambedkar Jayanti (jaarlijks op 14 april). De verjaardag van Dr. Babasaheb Ambedkar, een man die een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van de grondwet van India.

Buddha Purnima/Vesak (jaarlijks in april of mei). De geboortedag van Boeddha is de belangrijkste feestdag voor boeddhisten. Overheidsgebouwen en veel bedrijven in India zijn gesloten. Lees verder op Drikpanchang.com.

Overige feestdagen en festivals
Ugadi (jaarlijks in maart of april). Het begin van het nieuwe jaar voor de Telugu en Kannada gemeenschappen. Huizen worden versierd en men bezoekt de tempel. Deze dag wordt gevierd in verschillende staten. Op Drikpanchang.com kun je terecht voor meer informatie.

Mahavir Jayanti (jaarlijks in maart of april). De belangrijkste feestdag van de Jain gemeenschap. Er wordt veel gebeden en gevast door aanhangers van dit geloof. In Kolkata wordt Mahvir Jayanti groots gevierd bij de Parasnatha tempel. Overheidsgebouwen en veel bedrijven in India zijn gesloten. Voor de exacte datum kijk je op Drikpanchang.com.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in april vallen. Om dit te checken ga je naar Drikpanchang.com.

Behalve het weer in april ook benieuwd naar het weer in India in de omliggende maanden?

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Koningaap - India