Meteen naar de inhoud

Weer IJsland maart

Weer IJsland maart

overzicht-weer-ijsland-maart

IJsland: het weer in maart

In maart is er veel activiteit in de lucht, dus wanneer je het Noorderlicht wilt bezoeken is maart een goede maand om naar IJsland te reizen. Voor de rest is deze maand geen aanrader. Niet alleen is het in maart nog steeds erg koud weer in IJsland, maar het vele smeltwater zorgt er ook nog eens voor dat grote delen van het land nat en modderig zijn.

map-weer-ijsland-maart

Toptip

Wil je niet teveel geld uitgeven tijdens je reis? Je kunt besparen op je maaltijden. Uit eten gaan is erg duur in IJsland, maar de meeste guesthouses en hostels bieden de mogelijkheid om zelf te koken. Producten om te koken kun je bijvoorbeeld bij een lokale boer kopen.

vuurtoren-stykkisholmur-ijsland

Noord-IJsland

De kou is nog niet uit de lucht in maart. Sterker nog, de meeste dagen komt het kwik niet boven het vriespunt uit. Het positieve nieuws is wel dat de dagen langzaam maar zeker weer iets langer worden, en dat ook de zon zich zo nu en dan even laat zien. Verwacht echter vooral winterse en natte omstandigheden als je in deze tijd van het jaar in het noorden van IJsland bent. Als je het noorderlicht wilt zien is maart overigens zeker het overwegen waard. Kijk hiervoor eens op Voigt-travel.nl.

Wist je dat...

Achternamen in IJsland niet veel voorkomen, althans niet zoals wij gewend zijn. Een kind krijgt de achternaam bestaande uit de voornaam van de vader of moeder, met de toevoeging ‘dochter van’ of ‘zoon van’. Dus een broer en zus hebben niet dezelfde achternaam. Alle IJslanders noemen elkaar alleen bij de voornaam en zo staan zij ook in de telefoongids.

Zuid-IJsland

Ook in dit gedeelte van het land is te merken dat IJsland de meest extreme wintermaanden achter zich heeft gelaten. Het blijft ook hier wel erg koud weer en er valt een behoorlijke hoeveelheid neerslag in maart in IJsland. Alhoewel orka’s het hele jaar door in de buurt van IJsland te vinden zijn, heb je in maart de grootste kans om orka’s te spotten. In deze periode bevinden ze zich het dichtst bij de kust, maar de weersomstandigheden om ze te gaan bekijken zijn niet altijd even goed. Voor liefhebbers van zonnig weer is maart dus nog niet de beste maand in IJsland. Desondanks kun je ook in deze periode een prachtige rondreis maken, kijk bijvoorbeeld eens op Sawadee.nl of SNP.nl.

ijslandse-daken-reykjavik

Feestdagen in maart

Nationale en lokale feestdagen
Pasen (jaarlijks in maart of april).

Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Eerste en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen in IJsland. Kijk op Publicholidays.eu voor de exacte data.

Festivals en evenementen
Food and fun festival (jaarlijks eind februari/begin maart).
Gerenommeerde koks van over de hele wereld komen naar Reykjavik om heerlijke gerechten te bereiden van IJslandse ingrediënten. Deze gerechten kun je op veel verschillende plaatsen door de stad proeven. Lees verder op Foodandfun.is.

Behalve het weer in maart ook benieuwd naar het weer in IJsland in de omliggende maanden?