Meteen naar de inhoud

Weer Cuba oktober

Weer Cuba oktober

overzicht-weer-cuba-oktober

Cuba: het weer in oktober

Oktober valt midden in het regenseizoen in Cuba en het is dan ook geen ideaal weer. Het regenseizoen duurt hier van mei tot en met november. Daarnaast bereikt het orkaanseizoen in Cuba haar hoogtepunt rond de maanden september en oktober. Dit wil overigens niet zeggen dat het alleen maar regent en slecht weer is. Ook in oktober zijn de temperaturen hoog (weliswaar niet altijd even aangenaam, vanwege de luchtvochtigheid) en schijnt de zon regelmatig. Mocht je de kans hebben om je reis naar Cuba nog even uit te stellen dan is dat voor wat het weer betreft zeker de moeite waard.

map-weer-cuba-oktober

Toptip

Overnacht in ‘casas’/'casas particulares', ofwel huizen van locals. Het is een goede manier om kennis te maken met de Cubaanse cultuur en je helpt de lokale bevolking, aangezien zij over het algemeen erg lage inkomens hebben. Tijdens je reis met Riksjatravel kun je verblijven in dit soort accommodaties.

ReizenReizen

ReizenReizen

trinidad-cuba

West-Cuba

Het weer in West-Cuba in oktober wijkt niet veel af van het weer in september. Het westen van Cuba bevindt zich nog altijd in het regenseizoen en oktober is dan ook een van de natste maanden van het jaar. Het klimaat is oktober in Cuba toch al niet zo goed gezind. Naast de flinke hoeveelheid neerslag kenmerkt deze maand zich door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Alsof dat niet genoeg is, is de kans om in een orkaan terecht te komen het grootst in oktober (samen met september). Al met al is dit dus niet de beste reisperiode voor de westkant van Cuba.

Wist je dat...

Spugen en je neus snuiten als heel onbeleefd gezien wordt door Cubanen?

Oost-Cuba

In oktober is de natste maand van het jaar aangebroken in het oosten van Cuba. Zo’n beetje 15 dagen van oktober valt er, over het algemeen een flinke hoeveelheid, regen. De dagen beginnen wat korter te worden naarmate de maand vordert, wat betekent dat de hoeveelheid zonuren wat lager ligt dan een aantal maanden eerder. Toch is de kans groot om de zon regelmatig te zien schijnen, ondanks dat het regenseizoen zich in Oost-Cuba op haar hoogtepunt bevindt.

straatmuzikanten-cuba

Feestdagen in oktober

Nationale en lokale feestdagen
Sterfdag Che Guevara (jaarlijks op 8 oktober).

Voor Cuba speelde Che Guevara een belangrijke rol bij de revolutie. Zijn sterfdag is geen officiële feestdag, maar voor veel Cubanen wel een belangrijke dag om hem te herdenken.

Día de la Independencia (jaarlijks op 10 oktober).
Deze dag wordt de start van de oorlog voor de onafhankelijkheid in 1868 van Spanje herdacht.

Sterfdag Camilo Cienfuegos (jaarlijks op 28 oktober).
Camilo Cienfuegos speelde een belangrijke rol bij de Cubaanse revolutie. Zijn sterfdag is geen officiële feestdag, maar voor veel Cubanen wel een belangrijke dag om bij stil te staan.

Behalve het weer in oktober ook benieuwd naar het weer in Cuba in de omliggende maanden?