Meteen naar de inhoud

Weer China september

Weer China september

Overzicht weer China september

China: het weer in september

In september begint de herfst weer in grote delen van China. Het is een van de beste maanden voor een rondreis door dit bijzondere land (bijvoorbeeld met Sawadee). De zomerse hitte begint langzaamaan wat af te nemen, met name in het noorden van China. Richting het einde van de maand wordt het bovendien, ook in het regenachtige zuiden, steeds droger weer. Het is een optimale maand voor een reis langs de Zijderoute, doordat de temperaturen hier flink afnemen deze maand, maar ook nog niet de winterse koude waarden hebben. De vakanties zijn vrijwel overal weer voorbij, wat ook zorgt voor wat meer rust bij de belangrijke bezienswaardigheden.

Map weer China september
China verboden stad

Beijing en Noordoost-China

De hete zomermaanden zijn weer voorbij als september aanbreekt in het noorden van China. In Beijing is het deze maand gemiddeld 26 graden overdag. Ook het regenseizoen is weer afgelopen. Het kan nog wel af en toe regenen (zo’n 7 dagen deze maand), maar dit zal je reis langs hoogtepunten als Pingyao, Datong en Chengde weinig belemmeren. Ga je verder naar het noorden, dan kan het kwik ’s nachts al flink dalen. Zo wordt het in Harbin en Binnen-Mongolië zo’n 8/9 graden. De dagtemperatuur komt ook daar nog boven de 20 graden uit en het is veelal droog. Al met al is het deze maand dus perfect weer om erop uit te trekken in het noorden van China. Ben je gek op wandelen en wil je de Chinese muur op een bijzondere wijze ontdekken? Kijk dan eens op Great Wall Adventure Club.

Toptip

Maak een rondreis door Tibet, zo’n andere ervaring dan de rest van China.

Shanghai en Oost-China

Het zomerse weer is nog niet helemaal voorbij in september in Oost-China. Aan het begin van de maand kan het kwik nog oplopen tot boven de 30 graden. Naarmate de maand vordert, dalen de temperaturen wat en neemt de luchtvochtigheid weer af. Gemiddeld is het in september overdag zo’n 27 graden in Shanghai, Suzhou en Hangzhou. De regenval is nog niet verdwenen in deze regio en kan zelfs nog wat toenemen deze maand. Toch zijn er ook genoeg droge dagen (zeker de helft van alle dagen deze maand) om er op uit te trekken. Bezoek bijvoorbeeld traditioneel waterdorp Wuzhen, Gulangyu eiland of de prachtige tuinen van Suzhou (o.a. toe te voegen aan jouw reis via 333Travel.nl).

Hangzhou schemering

Longmen grotten

Centraal-China

Het koelt langzaamaan iets af in het centrale deel van China in september. Toch kan het met een gemiddelde temperatuur van 25 graden nog altijd zomers weer zijn deze maand. Zeker aan het begin van de maand kunnen er in Chongqing, Chengdu of Xi’an nog dagen bij zitten waarop het kwik boven de 30 komt. De hoeveelheid regen die er valt neemt flink af, hoewel er nog altijd op ongeveer de helft van de dagen deze maand wat regen kan vallen. Omdat er in augustus vaak baby panda’s geboren worden is september een goede maand om de panda’s bij Chengdu te bezoeken. Een andere aanrader nu het weer iets aangenamer wordt zijn de Longmen grotten van Luoyang. Lees hier meer over op 333Travel.nl.

Wist je dat...

Chinees (Mandarijn) de meest gesproken taal is ter wereld?

Zuid-China

In het uiterste zuiden van China is het nog altijd tropisch warm weer in september. Temperaturen in Hong Kong en Guilin lopen overdag nog op tot boven de 30 graden. De hoge luchtvochtigheid zorgt nog voor zweterig weer. Losse luchtige kleding is dus aan te raden. In de avonden koelt het iets af, maar koud zal je het niet snel krijgen.
Dit is geheel anders in Yunnan, zeker naarmate je verder naar het westen trekt. De nachten worden hier, met zo’n 11 graden in Lijiang, al aardig fris deze maand. Overdag is het nog altijd aangenaam met een temperatuur van gemiddeld 20 graden. In het zuiden valt er in september nog redelijk veel regen, hoewel er al een afname zichtbaar is ten opzichte van augustus.
Rondom Hong Kong kan dit gepaard gaan met heftige tropische stormen. De omgeving van Guilin lijkt wat aan de grote hoeveelheid regen te ontsnappen. De Longji rijstterrassen zijn door de voorafgaande natte zomermaanden een aanrader in september.

Omgeving Guilin

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bidvlaggetjes

Tibet en West-China

Door de hoogteverschillen lopen de temperaturen in deze regio redelijk uiteen in september. Lhasa en de rest van Tibet kent een gemiddelde van 18 graden en langs de Zijderoute in Urumqi wordt het bijvoorbeeld nog zo’n 24 graden overdag deze maand. Ook ’s nachts is het in Tibet flink wat kouder met zo’n 5 graden tegenover 11 graden in Urumqi. In de hoger gelegen gebieden, waaronder Lhasa, kun je daarnaast wat regen verwachten in september, maar dit zal beperkt blijven tot een uurtje hier en daar. Het zal je reisplannen weinig in de war schoppen, aangezien het hier veelal zonnig is deze maand. Vergeet je dan ook niet in te smeren met zonnebrand, want op hoogte kun je snel verbranden.
Plaatsen langs de Zijderoute zien vrijwel alleen maar zon in september. Het heerlijke weer zorgt ervoor dat september een van de beste maanden is voor een reis hier. Bezoek deze of volgende maand het prachtige Kanas meer in Xinjiang of het Yading nature reserve. Met de herfstkleuren leveren deze plekken prachtige foto’s op.

Feestdagen in september

Nationale feestdagen
In september zijn er geen nationale feestdagen in China.

Festivals
Midherfstfestival (jaarlijks in september of oktober).
Deze dag brengen Chinezen veelal door met familie. Zij eten maancakejes, steken lantaarns aan en genieten van de prachtige volle maan. Ook worden er in bepaalde regio’s dansoptredens georganiseerd. Kijk op Chinahighlights.com voor meer informatie.

Behalve het weer in september ook benieuwd naar het weer in China in de omliggende maanden?

Rondreizen Sawadee

Rondreizen Sawadee