Meteen naar de inhoud

Weer China oktober

Weer China oktober

Overzicht weer China oktober

China: het weer in oktober

In oktober is het herfst in China en dat is over het algemeen qua weer een heerlijke periode voor een reis. De temperaturen zijn weer een stuk gedaald tot aangenamere waardes en daarnaast is het veel droger dan de afgelopen maanden. De zon is vaak te zien, hoewel er in het oosten en zuiden nog wel wat regen kan vallen. Temperatuurverschillen tussen dag en nacht worden steeds groter. Reken dus op verschillende weersomstandigheden. Oktober is een populaire maand vanwege het weer en de natuur die nu op haar mooist is. Met name aan het einde van de maand kun je op veel plaatsen genieten van de prachtige herfstkleuren.
Let er op dat de eerste week van oktober een nationale feestweek (Golden Week) is. Bezienswaardigheden, accommodaties en openbaar vervoer zijn drukker dan normaal en raken snel uitverkocht. Mocht je de mogelijkheid hebben dan raden wij aan om je vakantie naar China vóór of na deze week te plannen.

Map weer China oktober
Verboden stad Beijing

Beijing en Noordoost-China

De temperaturen in het noorden van China dalen flink met de komst van oktober. Over het algemeen komt het kwik (net) niet meer boven de 20 graden uit. Doordat het vrijwel niet regent deze maand kan de zon je overdag vaak nog wel lekker opwarmen. In de avonden koelt het flink af (Beijing gemiddeld 7 ˚C) en hoe verder je naar het noorden reist, des te meer kans op vrieskou in de nachten.
Al met al is het overdag perfect weer om in Beijing de belangrijke bezienswaardigheden te bezoeken, bijvoorbeeld per fiets met Bajabikes. Ook het wandelen en overnachten op de Chinese muur (te boeken via Greatwalladventureclub.com) is een aanrader deze maand. Het heerlijke weer en de mooie herfstkleuren maken de ervaring nog een stuk bijzonderder.

Toptip

Probeer buiten de Golden week te reizen, want dat zijn alle Chinezen ook op de been. Mocht het niet lukken, boek dan op tijd je accommodatie, bijvoorbeeld via Booking.com.

Shanghai en Oost-China

Nu oktober is aangebroken daalt de temperatuur ook in het oosten van China. In plaatsen als Shanghai, Huangshan, Suzhou en Hangzhou is de temperatuur deze maand, met zo’n 22 graden overdag, heerlijk. Ook de hoeveelheid regen die er valt neemt flink af in oktober. Het regent ongeveer om de dag, maar dit is slechts een derde van de hoeveelheid regen die er in september viel. Soms kan het ook hevig stormen, vooral aan de kust. Over het algemeen zal het echter droog weer zijn, zodat je kunt genieten van al het moois in deze regio.
Oktober is misschien wel de beste maand voor een bezoek aan de Gele Bergen. Tijdens een wandeling door dit gebied kijk je je ogen uit met de prachtige herfstkleuren. Het is wel slim om niet in de eerste week van oktober te gaan, vanwege de drukte rondom de nationale feestweek in China. Lees meer over de Huangshan (de Gele Bergen) op 333Travel.nl

Yellow Mountains

Reizen naar China

Terracotta leger Xian

Centraal-China

Het weer in het centrale deel van China is veelal aangenaam en droog in oktober. Er kan deze maand nog altijd wat regen vallen, maar dit is niks vergeleken met de regenval van de afgelopen maanden. Het zijn slechts lichte buien, zo op de helft van de dagen in oktober.
Qua temperatuur kan je het bijna niet beter hebben voor actievelingen. Het is meestal zo rond de 20 graden overdag en in de nachten koelt het af tot zo’n 15 graden. Al met al wordt het dus zeker niet koud in Chengdu en omgeving. September en oktober zijn de beste maanden voor een wandeling door het Zhangjiajie National Forest Park. De natuur is nu prachtig. Een andere tip: Ga van de prachtige herfstkleuren genieten bij Jiuzhai Valley National Park. Die zijn deze maand op hun mooist. 333Travel kan je hier verder over informeren.

Wist je dat...

Chinese soldaten heel wat moeten doorstaan om een goede houding te krijgen? Zo krijgen Chinese soldaten naalden in hun overhemdboorden om ervoor te zorgen dat zij hun kin netjes omhoog houden.

Zuid-China

In het zuiden van China kan het ook in oktober nog aangenaam warm weer zijn. Dagtemperaturen lopen uiteen van gemiddeld 20 graden in Yunnan (waaronder Kunming en Dali) tot tegen de 30 graden in Hainan en Hong Kong. In de nachten is het eveneens frisser naarmate je verder naar het westen trekt (Dali 10 graden tegenover 23 graden in Hong Kong). De regenval is een stuk afgenomen vergeleken met de voorbije maanden. Toch kan het nog altijd flink regenen zo nu en dan. Over het algemeen echter niet zoveel dat je je reisplannen erdoor moet aanpassen.
Al met al is oktober qua weer echt een goede maand om er op uit te trekken. Huur bijvoorbeeld een fiets om de prachtige omgeving van Yangshuo te ontdekken. Let er wel op dat het de eerste week van oktober overal in China druk is vanwege de vakantieweek. Voor prachtige reizen in o.a. deze regio kijk je op Sawadee.nl.

China visser

Tibetaanse kinderen

Tibet en West-China

Oktober is een van de beste maanden om door Tibet of langs de Zijderoute te reizen (kijk voor reizen op maat op Riksjatravel.nl). Het weer is goed, met vrijwel altijd droog weer. De temperaturen liggen een stuk lager dan de afgelopen maanden, met overdag zo’n 14 graden gemiddeld in beide gebieden. Nachttemperaturen dalen tot rond of net onder het vriespunt. Mocht je verder door de bergen van Tibet gaan reizen, reken dan op nog lagere temperaturen en soms zelfs sneeuw. Warme kleding is dus wel aan te raden. De lagere temperaturen zijn echter wel verraderlijk, want verbranden doe je op deze hoogte snel. Smeer je dus goed in als je op pad gaat.
Oktober is een goede maand voor een bezoek aan Everest Base Camp. Sta op tijd op om de zon te zien opkomen bij de Mount Everest, prachtig! Over het algemeen wordt deze regio minder druk bezocht tijdens de feestweek (eerste week van oktober), hoewel het ook hier mogelijk merkbaar is dat veel Chinezen erop uit trekken voor een vakantie.

Koningaap - China

Feestdagen in oktober

Nationale en lokale feestdagen
Nationale feestdag (jaarlijks op 1 oktober).
Met deze dag wordt de stichting van de republiek China gevierd. Aansluitend aan deze feestdag zijn Chinezen een week vrij, dit wordt ook wel Golden Week genoemd. Dit is de drukste periode van het jaar om door China te reizen. Openbaar vervoer en accommodaties raken snel uitverkocht en zijn hierdoor vaak duurder. Probeer om je vakantie buiten deze periode te plannen of ben voorbereid op de drukte.

Chung Yeung (jaarlijks in oktober).
Deze feestdag wordt vooral gevierd in Hongkong en Macau. Mensen trekken er op uit of bezoeken het graf van hun voorouders. Voor exacte data ga je naar Publicholidays.hk.

Festivals
Midherfstfestival (jaarlijks in september of oktober).
Deze dag brengen Chinezen veelal door met familie. Zij eten maancakejes, steken lantaarns aan en genieten van de prachtige volle maan. Ook worden er in bepaalde regio’s dansoptredens georganiseerd. Kijk op Chinahighlights.com voor meer informatie.

Behalve het weer in oktober ook benieuwd naar het weer in China in de omliggende maanden?