Meteen naar de inhoud

Weer China juni

Weer China juni

Overzicht weer China juni

China: het weer in juni

In juni begint het regenseizoen in China weer. Dit betekent, met name in het midden en zuiden, hevige regenval en kans op overstromingen. Gelukkig valt er in het noorden en westen van het land nauwelijks neerslag. De temperatuur loopt overal verder op deze maand. In het zuiden kan het al ruim boven de 30 graden worden. Met een hoge luchtvochtigheid kan het dan erg onaangenaam aanvoelen. Richting het noorden en westen is het heerlijk weer voor een rondreis. Bovendien is het hoogseizoen voor de Chinese tourgroepen nog niet aangebroken, waardoor het nog niet zo druk is als de komende maanden het geval zal zijn.

Map weer China juni
China daken verboden stad

Beijing en Noordoost-China

Het is droog in het noordoosten van China in juni, met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag kan de temperatuur oplopen tot rond de 30 graden, terwijl de nachttemperatuur kan dalen tot zo’n 18 graden. Mocht je dus actieve dingen willen doen, zoals het beklimmen van de Chinese muur, dan kun je dit het beste in de koele ochtend doen. Het is regenseizoen in China, maar dit deel van China heeft daar gelukkig weinig last van. Je kunt wel rekenen op wat korte buien op zo’n 9 dagen deze maand.

Toptip

Bezoek de Yuyuan garden in Shanghai.

Shanghai en Oost-China

Het oosten van China ziet de meeste regenval in juni. Er valt vaak wel op de helft van de dagen deze maand regen. Naarmate de maand vordert neemt de kans op regen alleen maar toe. Qua temperatuur is het, met een gemiddelde van 27 graden, wel aangenaam warm weer in Shanghai en omgeving. Omdat de komende maanden de temperatuur en luchtvochtigheid zal toenemen is deze regio in juni nog redelijk bereisbaar. Wij raden wel aan dan te kiezen voor het begin van de maand, wanneer het weer in Oost-China nog redelijk goed is. Ga bijvoorbeeld voor een prachtige wandeltocht door de Gele bergen van Huanghan, waar de mist in deze periode zorgt voor mysterieuze plaatjes.

Omgeving Huangshan

Reizen naar China

Monnik Sichuan

Centraal-China

Het is warm weer in juni in Centraal-China. Steden als Chengdu en Xi’an zijn aangenamer bij lagere temperaturen. Zo ligt het gemiddelde in Xi’an rond de 31 graden en met een hoge luchtvochtigheid is het niet erg aangenaam om bezienswaardigheden te bezoeken. Als je in deze regio wilt ontsnappen aan de warmte, is het Zhangjiajie National Forest Park een aanrader. Juni is bovendien een vrij natte maand. Vooral het gebied rond de Yangtze rivier ziet veel regen in juni. Juni is zelfs de natste maand in dit gebied, met zeker de helft van de dagen regenval. Afreizen naar Chongqing en omgeving wordt daarom aangeraden in een andere maand.

Wist je dat...

China maar één tijdzone heeft? Dat is best weinig voor zo’n groot land, waardoor het in sommige plaatsen pas heel laat licht wordt.

Zuid-China

Van alle regio’s in China is het zuiden duidelijk het natste in juni. In Guilin valt er op zo’n 18 dagen deze maand een flinke hoeveelheid regen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van het lokale weer voordat je erop uit trekt voor een wandeling. Overstromingen en het wegspoelen van wegen kan deze maand voorkomen.
Op zonnige dagen kun je een bezoek aan de prachtige Huangguoshu watervallen in Guizhou. Ook de Longji rijstterrassen liggen er door de regen prachtig bij deze maand. De temperaturen zijn hoog in het zuiden van China. Zo is het in Guilin gemiddeld 30 graden met een hoge luchtvochtigheid. Ook in Hong Kong is het heet. Hier heb je bovendien nog meer regen dan in Guilin en ook is er kans op een tropische storm. Dit geldt eigenlijk voor grote delen van de zuidkust van China. Al met al is juni qua weer geen ideale maand voor een reis door het zuiden van China.

Dali omgeving

Potala Palace

Tibet en West-China

Juni is een van de beste maanden voor een rondreis door Tibet en het westen van China. Deze regio heeft een veel minder nadrukkelijk aanwezig regenseizoen dan andere delen van China. Het kan op zo ongeveer de helft van de dagen deze maand wel regenen, maar dat zijn over het algemeen kleine buien.
De temperatuur in Lhasa en rondom Xining is heerlijk, zo’n 21 graden overdag. Ideaal dus voor een bezoek aan het Nam Tso meer, de Chinese muur bij Jiayuguan of de Danxia regenboogbergen bij Zhangye (o.a. te bezoeken met Riksjatravel). In de avonden en nachten kan het wel flink afkoelen, tot ongeveer 7 ˚C. Zorg er dus voor dat je wat warme kleding meeneemt, zeker wanneer je hoog de bergen in gaat. Als je vanuit de bergen afdaalt en verder het noordelijke deel van West-China in reist wordt het warmer en droger weer. Zo wordt het in Kuqa, nabij de Tianshan Grand Canyon, gemiddeld zo’n 30 graden.

Koningaap - China

Feestdagen in juni

Nationale en lokale feestdagen
Saga Dawa (jaarlijks in mei of juni).
Op deze dag herdenken de Tibetanen de geboorte, verlichting en het overlijden van Boeddha. Vele pelgrims komen rond deze datum naar Lhasa. Ook zijn er vieringen bij Tarboche aan de voet van Mt. Kailash waar vele pelgrims naartoe trekken. Meer informatie kun je vinden op Chinahighlights.com.

Duanwu (jaarlijks in juni).
De meeste chinezen zijn 3 dagen vrij rondom deze feestdag, die ook wel Dragon Boat Festival genoemd wordt. Er worden vele bootraces georganiseerd en men eet graag Zongzi (rijstdumplings). Ook deze periode is het druk met Chinese reizigers, dus organiseer je reis op tijd, zodat je er geen problemen door ondervindt. Kijk op Chinahighlights.com voor meer informatie.

Behalve het weer in juni ook benieuwd naar het weer in China in de omliggende maanden?

Rondreizen Sawadee

Rondreizen Sawadee