Meteen naar de inhoud

Weer China juli

Weer China juli

Overzicht weer China juli

China: het weer in juli

In juli is het weer hartje zomer in China. Op veel plaatsen is het erg warm en vochtig weer, zeker in het zuiden. Temperaturen lopen op tot boven de 30 graden en op sommige plaatsen kan zelfs de 40 graden gehaald worden. Verkoeling kun je vinden in de bergen, bijvoorbeeld in Yunnan. Juli is, hoewel afhankelijk van de regio, een maand met redelijk veel regenval.
Al met al zouden wij aanraden om China buiten de warme zomer te bezoeken, als dit mogelijk is. Doordat het, ook in China zomervakantie is, kan het bij bezienswaardigheden druk zijn. Mocht je niet anders kunnen dan in de zomervakantie reizen, zorg er dan voor dat je hotels en vervoer zo vroeg mogelijk boekt en wees voorbereid op het warme weer.

Map weer China juli
Daken Beijing

Beijing en Noordoost-China

Het noorden van China is zomers warm en regenachtig in juli. Dit is een van de maanden met de meeste neerslag. De regen valt op zo ongeveer de helft van alle dagen deze maand, dus wat flexibiliteit in je reisschema is geen overbodige luxe. Gemiddeld wordt het in Beijing 31 graden met een hoge luchtvochtigheid, dus wij raden aan het overdag rustig aan te doen. Mocht je de Chinese muur willen bezoeken, ga dan het liefst vroeg, zodat het nog wat koeler is. Verder naar het noorden kun je ontsnappen aan de hitte. In Harbin of Hohhot (Binnen-Mongolië) bijvoorbeeld, is het met zo’n 28 graden erg aangenaam.

Toptip

Leer wat Chinese woorden, want veel Chinezen spreken geen woord Engels. Ook is het handig om belangrijke Chinese tekens te laten opschrijven als je naar een bepaalde plek op zoek bent.

Shanghai en Oost-China

Ook in Shanghai is het met een dagtemperatuur van zo’n 31 graden warm. Door de hoge luchtvochtigheid ligt de gevoelstemperatuur zelfs nog wat hoger. In de avonden koelt het nauwelijks af (gemiddeld 25˚C). Dit is dan ook de meest aangename tijd om naar buiten te gaan. In tegenstelling tot de meeste delen van China neemt de regenval iets af in juli. De meeste regen valt aan het begin van de maand. Dit geldt ook voor andere steden in het oosten, zoals Suzhou en Nanjing. In de Gele Bergen is het koeler. Met temperaturen rond de 20 graden kun je hier aangenaam wandelen, mits het droog is. Let er wel op dat het in deze vakantiemaand drukker kan zijn bij bezienswaardigheden.

Xihu Tiandi

Panda nabij Chengdu

Centraal-China

Net als in juni valt er ook in juli veel regen rondom de Yangtze rivier. Daarnaast is juli een van de warmste maanden van de regio Centraal-China. Xi’an wordt bijvoorbeeld de ovenstad genoemd, omdat de temperaturen vaak ver boven de 30 graden uitkomen en een hoge luchtvochtigheid het nog heter maakt. In Xi’an bieden bezoekjes aan het Terracotta leger en verschillende musea gelukkig een goed alternatief voor buitenactiviteiten. 333Travel kan je helpen bij het organiseren van je reis naar o.a. Xi'an. Tianmen mountain of Zhangjiajie National Forest Park zijn aanraders als je het warme weer wilt verruilen voor iets lagere temperaturen. Hoewel je ook hier rekening moet houden met de regenval, zal je er bij droog weer sneller er op uitgaan om bijvoorbeeld een prachtige wandeling te maken.

Wist je dat...

Luiers voor baby’s en peuters in China weinig gebruikt worden? Kleine kinderen dragen broeken met een gat er in, zodat het zo naar buiten kan. In China is het een gewoonte om vrijwel direct vanaf de geboorte te beginnen met oefenen op een potje.

Zuid-China

Zuid-China is heet en vochtig in juli, het is echt tropisch weer. Guilin en Guangzhou kennen bijvoorbeeld een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 33 graden. Om af te koelen zorgen de karstgrotten rondom Yangshuo voor een aangename verkoeling. Ook kun je op de Li rivier een bamboo boottocht maken. Check wel even het weer voordat je gaat. Naast de warmte kun je namelijk ook redelijk wat regen verwachten deze maand. Hoewel de regen naarmate juli vordert langzaamaan iets afneemt, valt er op zo ongeveer de helft van de dagen deze maand regen. Met name de hoeveelheid regen in Hongkong is indrukwekkend. Vooral aan de kust kunnen tyfoons voorkomen, dus zorg ervoor dat je het weer in de gaten houdt.

Werken op het land

Deur in Tibet

Tibet en West-China

Vergeleken met de rest van China heeft het westen een veel prettiger klimaat in juli om rond te reizen. Doordat er veel hoger gelegen gebieden zijn ligt de temperatuur een stuk lager. Zo wordt het in Lhasa overdag gemiddeld zo’n 20 graden. Door de hoogte kun je wel snel verbranden als de zon schijnt, dus let er op dat je je goed insmeert.
Wil je de Zijderoute gaan volgen (bijvoorbeeld met Riksjatravel) dan moet je rekenen op warm en droog weer. Urumqi kent een dagtemperatuur van zo’n 31 graden. Dit is in tegenstelling tot grote delen van China echter een droge warmte, wat aangenamer aanvoelt dan de vochtige hitte die je met name in Zuid-China treft. Een ander voordeel in de omgeving van Urumqi is dat er veel minder regen valt dan in de rest van China. Tibet ziet wel redelijk wat regenval, maar met name in de avonden.

Feestdagen in juli

In juli zijn er geen nationale feestdagen of grote evenementen in China. Kijk voor de belangrijkste feestdagen in China op onze homepage van China.

Behalve het weer in juli ook benieuwd naar het weer in China in de omliggende maanden?

Reizen naar China