Meteen naar de inhoud

Weer China januari

Weer China januari

Overzicht weer China januari

China: het weer in januari

In januari is het weer hartje winter in China. Dit is in grote delen van het land duidelijk te merken aan de lage temperaturen. Zo kan het kwik in het hoge noorden en westen van China tot ver onder nul dalen. Ook rondom Xi’an en Shanghai heb je een dikke winterjas nodig tijdens je reis. Het zuiden heeft een milder klimaat. Hier kun je in januari nog genieten van temperaturen tegen de 20 graden. Daar kan echter wel wat lichte neerslag vallen, zoals eigenlijk het hele jaar. Januari is een rustige maand om rond te reizen, behalve dan als het Chinese Nieuwjaar in deze maand valt.

Map weer China januari
Datong

Beijing en Noordoost-China

Het weer in Beijing en het noordoosten van China is ronduit koud in januari. Dit is de koudste maand van het jaar en hoe verder je naar het noorden gaat, des te verder de temperaturen dalen. Doordat het veelal droog weer is kun je echter wel genieten van activiteiten buiten, mits je je warm kleedt. In Harbin wordt er ieder jaar een sneeuwfestival gehouden. Dit is zeker de moeite waard, als je de lage temperaturen (dagtemperatuur gemiddeld -13 ˚C) durft te trotseren. Zie Icefestivalharbin.com voor meer informatie over het festival.

Toptip

Neem oordoppen mee op reis naar China. Dit kan weleens prettig zijn als je bijvoorbeeld in een bus zit (denk aan harde muziek) of als je gek wordt van al dat gespuug en gerochel om je heen.

Shanghai en Oost-China

In januari is het weer in Shanghai en de rest van het oosten duidelijk winters. Gemiddeld wordt het zo’n 5 graden deze maand in Shanghai. De koude wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur nog lager ligt. Een winterjas is dus geen overbodige luxe. Regen of sneeuw valt er op zo’n 11 dagen in de maand januari. De Gele Bergen van Huangshan zijn door de sneeuwval in deze periode op hun mooist, hoewel het gebied hierdoor niet overal goed begaanbaar is. Plan je rondreis dus goed. Riksjatravel kan je hiermee helpen.

Huangshan

Rode panda China

Centraal-China

Een winterzonbestemming is Centraal-China zeker niet. Januari is in deze regio de koudste maand, met gemiddelde temperaturen net boven het vriespunt. Op enkele dagen van de maand kan er wat sneeuw of regen vallen in steden als Xi’an en Chengdu. Het indrukwekkende Terracotta leger bezoeken is een welkome afwisseling als het weer buiten wat te guur is. Januari is een maand waarin je tegen lage prijzen kunt reizen, het is dan namelijk laagseizoen. Soms valt echter het Chinese Nieuwjaar in januari en dan betaal je de hoofdprijs voor accommodaties. Vanwege de druktes tijdens deze periode kun je dan de bezienswaardigheden en het openbaar vervoer het beste mijden.

Wist je dat...

Het onbeleefd is om je eetstokjes rechtop in de rijst neer te zetten?

Zuid-China

De zuidelijke regio van China kent een veel milder klimaat vergeleken met de andere regio’s. Gemiddeld wordt het rond de 10 graden, hoewel het in Hongkong nog zo’n 18 graden wordt overdag. In Guilin en omgeving kan het soms erg koud aanvoelen door de combinatie van een harde wind en de hoge luchtvochtigheid. Overal in de regio kun je wel enkele dagen met wat regenachtig weer verwachten deze maand, hoewel dit veel minder zal zijn dan in de zomermaanden. In Yunnan worden deze maand de rijstterrassen van Yuanyang geïrrigeerd, waardoor je tijdens je reis een prachtig uitzicht hebt. Met Koning Aap kun je deze regio bezoeken.

Lantau Island Hong Kong

Mount Everest

Tibet en West-China

De beste reistijd voor Tibet en het westen van China is januari zeker niet. De regio Xinjiang in het uiterste westen is erg koud deze maand (- 8˚C overdag in Urumqi) en er valt hier bovendien redelijk wat sneeuw. In Tibet valt het door de hoogte vaak mee met de kou wanneer de zon schijnt. In de nachten kan de temperatuur echter ver dalen tot zo’n -13 graden in Lhasa. Vanwege het droge klimaat valt hier maar een enkele dag per maand sneeuw, waardoor een rondreis prima te doen is. Kijk hiervoor eens op 333Travel.nl.

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).

Chinees Nieuwjaar (jaarlijks in januari of februari).
Verwacht veel vuurwerk en andere festiviteiten tijdens deze belangrijke Chinese feestperiode. Chinezen gaan op reis dus wees erop voorbereid dat bezienswaardigheden en openbaar vervoer drukker zijn dan normaal en boek op tijd je accommodaties. Voor exacte data kun je terecht op Chinahighlights.com.

Losar (jaarlijks in januari of februari).
Tijdens deze dagen wordt in Tibet het Tibetaans nieuwjaar gevierd. Voorafgaand aan dit feest wordt het huis schoongemaakt. De feestdagen worden gevierd met familie en er vinden religieuze ceremonies plaats. Kijk voor meer informatie op Chinahighlights.com.

Festivals
Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival (jaarlijks van eind december tot eind februari).

Je kunt in Harbin genieten van vele sneeuw gerelateerde activiteiten zoals skiën en sleeën. Daarnaast kun je sneeuwsculpturen bewonderen en een heus ijs/sneeuw pretpark bezoeken. Voor meer informatie ga je naar Icefestivalharbin.com.

Behalve het weer in januari ook benieuwd naar het weer in China in de omliggende maanden?

Rondreizen Sawadee

Rondreizen Sawadee