Meteen naar de inhoud

Weer China december

Weer China december

Overzicht weer China december

China: het weer in december

December is een echte wintermaand in China en het is koud weer in steden als Beijing en Xi’an. De temperaturen liggen laag, maar over het algemeen is het wel droog. In sommige delen van het land kan echter ook sneeuw vallen. Ondanks de kou is het in veel delen van China prettig reizen, doordat er geen regen valt en het een rustige maand is qua reizigers. Sneeuwliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het noorden van China. Wil je het koude weer echter ontlopen, dan kun je het beste in Zuid-China blijven, waar nog temperaturen rond en boven de 20 graden gehaald worden.

Map weer China december
Harbin

Beijing en Noordoost-China

In Noord-China is het koud weer in december. Zeker wanneer je vanuit Beijing nog verder naar het noorden trekt. Een plaats als Harbin kent een gemiddelde dagtemperatuur van -10 graden. Je hebt dus duidelijk warme kleding nodig als je deze bestemming kiest. Maar ook in Beijing zijn handschoenen en een muts geen overbodige luxe. Hier kun je rekenen op temperaturen tegen het vriespunt overdag. In de nachten koelt het vaak af tot zo’n -7 graden. Regen valt er nauwelijks. Sneeuw kan je wel verwachten, met name in het uiterste noorden. Mocht er sneeuw gevallen zijn, dan is het prachtig om de Chinese Muur te gaan bezoeken. Met 333Travel kun je dit prachtige bouwwerk onderdeel maken van je reis.

Toptip

Probeer in de omgeving van Yangshuo eens "Beer fish", een overheerlijk visgerecht.

Shanghai en Oost-China

Shanghai en de rest van Oost-China kent in december koud weer met veel wind. De temperaturen dalen deze maand, maar blijven over het algemeen boven het vriespunt (overdag zo’n 10 graden en ’s nachts gemiddeld 2 graden). Regen valt er slechts op een handjevol dagen in Shanghai, Suzhou en omgeving. Veel mensen kiezen vanwege het gure weer voor een andere bestemming in december of bezoeken deze regio in een ander jaargetijde (kijk eens op onze China homepage voor de beste reistijd). Dit zorgt ervoor dat je deze maand vaak goede prijzen kunt vinden voor hotels (kijk voor een uitgebreid aanbod op Trivago.nl) en rondreizen (bijvoorbeeld via 333Travel). Bezoek in dit jaargetijde de bergen van Huangshan, ofwel de Gele Bergen. Zeker nadat er sneeuw gevallen is op de bergen, is het een prachtig gebied om te wandelen. Om op te warmen kun je daar genieten van de hot springs.

2 gezichten van Shanghai

Daming palace

Centraal-China

In december is het winter in Centraal-China: dit betekent koud en droog weer. Temperaturen liggen overdag gemiddeld tussen de 6 (Xi ‘an) en 11 (Chengdu) graden deze maand. In de nachten koelt het af tot rond het vriespunt. Doordat de luchtvochtigheid hoog is kan het in de regio rondom de Yangtze rivier zelfs nog kouder aanvoelen dan in Beijing. Zorg ervoor dat je een accommodatie boekt met verwarming, want dit is niet standaard het geval. Toch kan het wel prettig zijn met de lage temperaturen deze maand.
Op enkele dagen kan er in Centraal-China regen of sneeuw vallen, maar de meeste dagen zijn zonder neerslag. De hoge bergen van Zhangjiajie zijn vaak wel bedekt met sneeuw, wat een prachtig uitzicht oplevert. Doordat december (zeker het begin van de maand) niet zo druk is qua toeristen, kun je er in alle rust van genieten.

Wist je dat...

De luchtvervuiling in Beijing zo erg is dat een dag doorbrengen in de stad gelijk staat aan 21 sigaretten roken.

Zuid-China

Hoewel het winter is in China, is het over het algemeen zeker niet koud in het zuiden van China. Uitzondering op de hogere temperaturen zijn Guilin en het westen van Yunnan. In Guilin ligt de luchtvochtigheid hoog, waardoor het zelfs kouder aanvoelt dan de 15 graden die het gemiddeld wordt overdag. In Yunnan zijn de dagtemperaturen vergelijkbaar met Guilin, maar in de nachten koelt het flink af tot temperaturen rond het vriespunt. Warme kleding is dus geen overbodige luxe.
Mocht je Yunnan gaan bezoeken (bijvoorbeeld met Riksjatravel), dan zijn de rijstvelden van Yuangyang een aanrader. Ze zijn deze maand en de komende maanden namelijk op zijn mooist. Hongkong, Macau en Hainan zijn een stuk warmer. Hier kun je rekenen op 20 graden of meer overdag. Sanya biedt een heerlijke strandbestemming deze maand, met veel zon en gemiddeld 26 graden. Neerslag valt er vrijwel niet in december in de zuidelijke regio.

Omgeving Guilin in de schemering

Tibetaan

Tibet en West-China

Neem al je winterse kleding mee als je naar het westen van China afreist in december. Het is er namelijk erg koud weer in december. Afhankelijk van waar je naartoe gaat vriest het overdag. In Lhasa en Shigatse blijft het meestal gedurende de dag boven het nulpunt en de zon warmt je vanwege de hoogte ook wat op. In hogere delen van Tibet kan het overdag wel vriezen.
Ook Urumqi, Kuqa en andere bestemmingen rondom de Zijderoute kennen vrieskou overdag. De nachten zijn nog kouder, met -10 tot -15 graden gemiddeld. In Tibet kan het plaatselijk zelfs nog harder vriezen ’s nachts. Regen zal er zelden vallen in Tibet en het westen van China in december. Wel valt er regelmatig sneeuw, wat de uitzichten op de bergen vaak nog wat mooier maakt. Al met al voor winterliefhebbers geen slechte reismaand. Ben je geen liefhebber van kou, dan kun je beter in een andere maand naar het westen van China afreizen. Kijk hiervoor eens op onze pagina met de beste reistijd voor China.

Feestdagen in december

Nationale feestdagen
In december zijn er geen nationale feestdagen of grote evenementen in China.

Festivals
Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival (jaarlijks van eind december tot eind februari).
Je kunt in Harbin genieten van vele sneeuw gerelateerde activiteiten zoals skiën en sleeën. Daarnaast kun je sneeuwsculpturen bewonderen en een heus ijs/sneeuw pretpark bezoeken. Voor meer informatie ga je naar Icefestivalharbin.com.

Behalve het weer in december ook benieuwd naar het weer in China in de omliggende maanden?

Reizen naar China