Meteen naar de inhoud

Weer Balearen januari

Weer Balearen januari

overzicht weer Balearen januari

Balearen: het weer in januari

Januari is de maand met het koudste weer op de Balearen. Ondanks dat zorgt het Mediterrane klimaat ervoor dat het weer aangenaam (gemiddeld 15˚C overdag) en zonnig blijft op de meeste dagen deze maand. Met name aan de kust kan het in deze periode wel flink waaien, dus zorg voor een warme jas. Regen valt op slechts een aantal dagen en het zijn overwegend korte buien. Het is dus regelmatig uitstekend weer om Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera te gaan ontdekken. In deze maand kun je in alle rust genieten van al het moois dat de eilanden te bieden hebben. Ga bijvoorbeeld wandelen door de Serra de Tramuntana op Mallorca of ontdek het mooie Palma de Mallorca.

map weer Balearen januari
schelpen Ibiza

Weer Ibiza in januari

Het weer op Ibiza in januari is te omschrijven als frisjes met regelmatig zon. Januari is, samen met februari, de koudste maand van het jaar. Dit betekent echter niet meteen dat het ook echt koud is. Temperaturen komen overdag zelden onder de 10 graden en lopen gemiddeld op tot zo’n 15 graden. Met een zonnetje erbij kun je dan zeker goed genieten van het prachtige Ibiza. Het eiland heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen feesten en strand.
Ga voor een wijnproeverij (bijvoorbeeld bij Ibizkus.com) of een wandeling over het eiland (kijk voor routes op Ibiza.travel). Winter op Ibiza geeft je echter geen garantie dat de zon schijnt. Reken dan ook op een enkele korte bui tijdens je vakantie naar Ibiza. Richting het einde van de maand komt de amandelbloesem tevoorschijn en ook de sinaasappels hangen aan de bomen, wat maakt dat de omgeving adembenemend mooi is. 'Avonds en 's nachts kun je overigens wel een winterjas gebruiken, het koelt dan namelijk vaak af tot een graad of 8.

Toptip

Ga genieten van het prachtige uitzicht bij Torre de Savinar op Ibiza.

Weer Mallorca in januari

Qua weer kun je op Mallorca in januari grote verschillen verwachten. Het kan zowel zonnig als regenachtig of zelfs stormachtig zijn tijdens je vakantie. De meeste neerslag is echter de afgelopen maanden al gevallen en de zon zal zich regelmatig laten zien. Januari is een van de koudste maanden van het jaar op Mallorca. De temperaturen liggen over het algemeen wel hoger dan in Nederland (rond de 13 graden overdag), maar voor een strandvakantie kan je beter naar de Canarische eilanden afreizen. Kleed je in de avonden goed aan, want dan koelt het af tot zo’n 5 graden. Het weer in januari leent zich wel uitstekend voor een wandel- of fietsvakantie (zie SNP). Deze maand kun je bovendien vaak wielerwedstijden gaan bekijken (check Vueltamallorca.com voor meer informatie). Ook kun je goed shoppen in Palma tijdens de rebajas (uitverkoop) in januari.

Prachtige rotskust Mallorca

ReizenReizen

ReizenReizen

Menorca

Weer Menorca in januari

Als je in januari naar Menorca wilt dan kun je qua weer een Mediterrane winter verwachten. Het is, samen met februari, de koudste maand van het jaar op het eiland, maar met een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 14 graden wordt het niet echt koud. Je kunt regelmatig een regenbui verwachten, maar deze duren eigenlijk nooit lang. Over het algemeen zal je veelal de zon zien schijnen als je op vakantie gaat naar Menorca in januari. Als je uit de wind zit, kan het vaak aangenaam warm aanvoelen op het terras. In de nachten koelt het echter flink af tot zo’n 7 graden. Koud genoeg om een warme jas mee te nemen dus als je de zon op gaat zoeken in Menorca in januari. Voor vluchten naar Menorca kun je terecht bij Lastminute.com.

Wist je dat...

Mallorca het grootste eiland van de Balearen is?

Weer Formentera in januari

Het weer op Formentera in januari is vrij aangenaam, net als op de andere eilanden van de Balearen. Dit is weliswaar de koudste maand van het jaar, maar de gemiddelde temperatuur ligt overdag nog altijd rond de 15 graden. In de nachten koelt het wel af tot zo’n 8 graden. We raden dan ook aan om warme kleding mee te nemen op vakantie naar Formentera. Wellicht zal je in de zon, die veelvuldig schijnt, wel zonder jas of zelfs zonder trui kunnen genieten, maar die garantie heb je niet in januari. Ook kan het zijn dat er een regenbui valt, alhoewel er in januari niet zo heel veel regen valt op Formentera. Zwemmen in zee is deze maand echter geen aanrader. Wel zijn er genoeg andere activiteiten, zoals een bezoek aan Sant Francesc of een fietstocht over het prachtige eiland. Kijk voor meer informatie op Formentera.es.

Sant Francesc Xavier Formentera

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).

Een leuke Spaanse traditie als het 00.00 uur is, is het snel opeten van 12 druiven. Dit doet men om geluk te brengen voor alle 12 maanden van het nieuwe jaar. Mocht je dit ook willen proberen, koop dan niet te grote druiven. Lees meer over nieuwjaar op Spanjevandaag.com.

Tres Reis ofwel Driekoningen (jaarlijks op 6 januari).
Dit is voor kinderen in heel Spanje een belangrijke feestdag. Op deze vrije dag, die voor kinderen vergelijkbaar is met Sinterklaas, brengen de Drie Koningen cadeaus voor alle kinderen in Spanje. Lees meer over Driekoningen in Spanje op Publicholidays.es.

Festivals en evenementen
Sant Antoni (jaarlijks op 17 januari).
Sant Antoni is de beschermheilige van de dieren. Vroeger werden op deze dag de boerderijdieren gezegend om ze te beschermen tegen ziektes. Inmiddels is deze traditie wat op de achtergrond gekomen, maar toch worden er nog vele huisdieren gezegend. Dit feest wordt op alle eilanden gevierd. Op Mallorca kun je parades, vreugdevuren, goed eten, traditionele dans- en muziekoptredens verwachten. Mocht je rond deze datum op Mallorca zijn, dan zijn de festiviteiten in Sa Pobla, Manacor en Artà zeker de moeite waard.

Festes de Sant Sebastià (jaarlijks de tweede helft van januari).
Hoewel Sant Sebastià op 20 januari valt, vinden de feesten in Palma de Mallorca plaats tijdens de gehele tweede helft van januari. Verwacht muziekoptredens, barbecues op straat en andere feestelijkheden, enkel in Palma de Mallorca.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars