Meteen naar de inhoud

Weer Argentinië januari

Weer Argentinië januari

Overzicht weer Argentinie januari

Argentinië: het weer in januari

De eerste maand van het jaar is meteen ook de natste. Toch is januari qua weer een redelijk goede maand om rond te reizen door Argentinië. Er valt in deze periode namelijk niet overal veel regen. Hoe noordelijker je komt, hoe groter de kans op neerslag.
Deze maand valt midden in de Argentijnse zomer en koud wordt het dan ook meestal niet in januari. De temperatuurverschillen zijn, zoals eigenlijk elke maand, wel groot in Argentinië. In het noorden wordt het in januari meer dan 30 graden, terwijl het zuiden van Patagonië rond de 12 graden blijft steken.
Al met al is januari geen slechte maand voor een rondreis door Argentinië. Mocht je willen gaan, zorg er dan wel voor dat je tijdig boekt, want veel Argentijnen hebben in deze periode vakantie.

Map weer Argentinie januari
Gekleurde bergen bij Purmamarca

Weer Noordwest-Argentinië januari

Ook als je een bezoek aan het noordwesten van Argentinië wilt brengen in januari, dien je rekening te houden met regen. Het is de natste maand van het jaar. Zeker in een stad als Salta valt behoorlijk wat neerslag. Reken op een flinke bui om de dag. De Argentijnse zomer brengt wel weer hoge temperaturen met zich mee. De gemiddelde temperatuur komt uit op zo’n 28 graden. Overigens valt niet in heel de regio dezelfde hoeveelheid neerslag. Zo regent het bij Mendoza een heel stuk minder in januari. Deze wijnregio is dan ook goed te bezoeken in januari. En op de momenten dat er toch een bui valt kun je van een heerlijke wijnproeverij genieten. Reisorganisatie Riksja Travel biedt een leuke bouwsteen wijnproeven aan in dit gebied.

Toptip

Ben je een wijnliefhebber? Bezoek dan zeker een van de vele wijngaarden, bijvoorbeeld rondom Mendoza of Cafayate.

Weer Noordoost-Argentinië januari

Het noordoosten van Argentinië kent een (sub)tropisch klimaat. Dit is te merken aan het weer in januari. Het is namelijk erg heet in deze tijd van het jaar in het noorden van Argentinië. De temperatuur loopt op naar ruim boven de 30 graden. Toch is januari een populaire maand om deze regio te bezoeken. De hoeveelheid water bij de Iguazu watervallen is namelijk enorm. Dit maakt de Garganta del Diablo nog indrukwekkender dan normaal. Uiteraard betekent het wel dat er af en toe kans is op een flinke regenbui. Reken op zo’n 10 dagen regen in januari in dit gedeelte van Argentinië. Vanwege de vakantieperiode van de Argentijnen zelf kan het wel druk worden en daarmee snel duur. Vroeg boeken is daarom vaak voordelig. Reisaanbieders zoals Shoestring hebben vaak scherpe prijzen als je er op tijd bij bent.

Esteros de Ibera

Garnalen kust Argentinie

Weer Buenos Aires en de Pampas januari

Het is warm weer in januari in Buenos Aires en omgeving. In de hoofdstad van Argentinië komt de gemiddelde temperatuur net onder de 30 graden uit. Deze warmte gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid, waardoor het klimaat niet zo prettig aanvoelt. Veel Argentijnen vieren hun vakantie dan ook buiten de stad.
In deze regio valt in de zomer de meeste neerslag. Reken op een bui eens in de drie dagen. Gelukkig is het patroon van deze regenbuien redelijk voorspelbaar. Het merendeel valt in de late middag en vaak gaat dit gepaard met onweer. De korte, hevige buien hebben dan ook weinig invloed op het aantal zonuren. Dit is met zo’n 9 uur per dag hoog. Om aan de warmte of regen te ontsnappen kun je in Buenos Aires overigens in talrijke musea terecht. Denk bijvoorbeeld aan het Evita Museum of het prachtige Nationaal Museum Bellas Artes. Kijk eens op Lastminute.com voor goedkope vliegtickets naar Buenos Aires.

Wist je dat...

De Argentijnse steak ook echt zo fantastisch is als men zegt? De steaks die wij in Argentinië gegeten hebben waren echt de beste die we ooit gegeten hebben.

Weer Patagonië januari

Januari is een zeer populaire maand voor een bezoek aan het zuiden van Argentinië. Accommodaties in de omgeving van El Calafate of Bariloche kunnen soms al maanden van tevoren volgeboekt zijn. Tijdig boeken, bijvoorbeeld bij SNP is dus zeker aan te raden als je in januari door dit prachtige gedeelte van Argentinië wilt reizen. De reden dat januari zo’n populaire maand is voor Patagonië is onder andere het weer. Januari valt in de zomer. In Zuid-Argentinië betekent dit dat de temperatuur overdag boven de 10 graden uitkomt en de zon laat zich regelmatig zien. Overigens kan het ook sneeuwen in dit jaargetijde, dus zorg dat je voldoende warme kleding meeneemt. In de nacht schommelt de temperatuur zo rond de 5 graden in de meest zuidelijke stad Ushuaia.

Walvis Patagonie

Rondreizen Latijns-Amerika

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari). Lees meer over het Argentijnse Nieuwjaar op Publicholidays.com.ar.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

Tenzing Travel

Tenzing Travel - Argentinië