Weer Sri Lanka
maart

Weer Sri Lanka maart

Sri lanka banner olifant
Overzicht weer Sri Lanka maart
Map weer Sri Lanka maart

Sri Lanka: het weer in maartSri Lankaanse kinderen

Het is goed weer in Sri Lanka in maart. Het droge seizoen is aangebroken in het noordoosten, terwijl in Colombo en omgeving de moesson pas in april losbarst. Er valt wel wat regen, maar bovenal schijnt de zon. Het voelt aan als lente dus, maar dan met hogere temperaturen van boven de dertig graden. Het weer in maart leent zich dus prima voor een vakantie naar Sri Lanka.
Sri Lanka boedha

Noordoost-Sri Lanka

Het noordoosten van Sri Lanka ziet misschien wel het beste klimaat van het jaar in maart. De moesson (Maha) en het regenseizoen zijn voorbij, terwijl de temperatuur (rond de dertig graden) in deze maand nog erg aangenaam is. Pas later in het droge seizoen wordt de hitte echt voelbaar. Er valt nog af en toe wat neerslag in maart, maar van veel regenval is geen sprake. Ook het weer bij de Unesco World Heritage Sites Dambulla, Anuradpharu en Sigiriya in de Culturele driehoek is prachtig in maart. Een rondreis naar dit gedeelte van Sri Lanka in maart is, met misschien wel de beste reistijd van het jaar, dan ook zeker aan te raden.

Zuidwest-Sri Lanka

Zuidwest-Sri Lanka kent een tropisch klimaat dat afwijkt van het klimaat in het noordoosten. In het zuidwesten loopt in maart het droge seizoen op zijn einde. De komende maanden staan in het teken van tropische regenbuien en orkanen, oftewel de moesson (Yala). De eerste voortekenen daarvan zijn al merkbaar aan de weersomstandigheden in maart. Zowel het aantal dagen als de hoeveelheid neerslag nemen langzaam toe. Toch schijnt de zon veel en is het overwegend droog in deze maand, met prima strandweer. Zoals in veel delen van Azië wordt het nooit echt koud, ook niet in maart (32°C). Net voor de komst van het regenseizoen is dit nog een goede maand om dieren te spotten, bijvoorbeeld in Bundala Nationaal Park.
Theevelden Sri Lanka

Toptip

Ontdek de noordelijk gelegen stad Jaffna per fiets. Dit deel van Sri Lanka is geheel anders dan de rest van het land, maar ook zeker de moeite waard. Ben je benieuwd? Neem dan eens contact op met 333Travel of Van Verre. Zij kunnen een reis op maat voor je samenstellen.

Feestdagen in Sri Lanka

icoon festiviteiten  Maha Shivratri (jaarlijks in februari of maart).
Net als in India staat deze Hindoe feestdag in het teken van Shiva. Er worden veelal bloemen en wierrook geofferd om Shiva te eren. Lees verder op Beleven.org.
icoon festiviteiten Madin full moon poya (jaarlijks in maart).
Men viert vandaag Boeddha’s eerste bezoek aan zijn geboortestad, na zijn verlichting. Lees verder op Beleven.org.
icoon festiviteiten  Goede vrijdag (jaarlijks in maart of april). Voor meer informatie over Goede vrijdag en Pasen kun je terecht op Publicholidays.lk.
icoon festiviteiten  Bak full moon poya (jaarlijks in maart of april).
Door het land viert men vandaag het tweede bezoek van Boeddha aan Sri Lanka. Kijk voor meer informatie op Beleven.org.
  icoon festiviteiten  Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in maart vallen. Om dit te checken ga je naar Publicholidays.lk.

Wist je dat...

Sri Lanka twee officiële talen heeft? In zuid- en centraal-Sri Lanka wordt Sinhala gesproken en in het noordelijke deel en aan de oost- en westkust is Tamil de voertaal. Zo’n 75% van de bevolking spreekt echter Sinhala. Engels wordt eveneens veel gesproken in Sri Lanka.

Rondreizen Sri Lanka

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

 

FebruariSri LankaApril