Meteen naar de inhoud

Weer Japan januari

Weer Japan januari

Overzicht weer Japan januari

Japan: het weer in januari

De periode rond nieuwjaar is een van de drukste voor wat betreft het aantal (veelal Japanse) toeristen. De rest van de maand is een stuk rustiger. Het weer is ook rustig in grote delen van Japan, met veel zonnige, heldere dagen. Reizen in het noorden van het land kan wat lastiger zijn, vanwege de vele sneeuwval. Door de kou en het feit dat het vroeg donker wordt, staat januari niet bovenaan de lijst met maanden met de beste reistijd voor Japan.

Map weer Japan januari

Toptip

Als je rijst met stokjes eet, zet deze stokjes dan niet rechtop in je rijst. Dit wordt namelijk gezien als een slecht voorteken en wordt alleen gedaan als voedsel geofferd wordt aan de doden.

sushi Japan

Noord-Japan

Januari is de koudste maand van het jaar in het noorden van Japan. De temperatuur komt over het algemeen niet boven het vriespunt uit en er staat vaak een koude, snijdende wind. De omstandigheden voor wintersporters zijn goed in deze maand, met zo’n beetje elke dag verse sneeuw. Ook natuurliefhebbers kunnen, ondanks de kou, aan hun trekken komen. Zowel de voorbijtrekkende drijvende ijsschotsen, als het paringsritueel van de Japanse kraanvogels in Tsurui (Oost-Hokkaido) leveren prachtige foto’s op. Vliegtickets naar Japan zijn in deze periode ook vaak goedkoper, dus als je niet zo'n moeite hebt met kou, is een reis naar Japan in januari zeker het overwegen waard.

Wist je dat...

Er in Japan een hotspring speciaal voor apen is? Je kunt de sneeuwmakaken bewonderen in het  Jigokudani Monkey Park in de omgeving van Nagano. Benieuwd? Met YourWay2GO kun je dit aanschouwen, door zelf je reis samen te stellen.

Centraal-Japan

De temperaturen in januari liggen in het midden van Japan niet zo laag als in het noorden. Toch komt in Centraal-Japan de temperatuur niet boven de 10 graden uit. ’s Nachts schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Januari is wel de droogste maand van het jaar, met veel zonnige, onbewolkte dagen. Vanwege dit weer zijn de uitzichten, zoals op Mount Fuji adembenemend. Zodra de kerstvakantie voorbij is, neemt bovendien de hoeveelheid toeristen sterk af, waardoor het een goede tijd is om een rondreis te maken en de anders drukke plaatsen, zoals Kyoto, te bezoeken.

Sneeuw aapjes
japan-lampionnen

Zuid-Japan

Ondanks het subtropische klimaat in het zuiden van Japan is het ook hier niet heel warm in januari. De temperaturen halen weliswaar net de dubbele cijfers, maar vanwege de koude, noordelijke wind voelt het toch wat fris aan. Een warme jas is, zeker in de ochtend en avond dan wel aan te raden. Over het algemeen is januari wel een droge maand voor Zuid-Japan. Dat wil niet zeggen dat er geen neerslag valt, maar de hoeveelheden zijn beperkt in deze tijd van het jaar. Een prima periode voor een rondreis door dit gedeelte van Japan dus. Kijk eens op YourWay2GO.nl of VanVerre.nl voor bijzondere reizen op maat.

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).

Seijin no hi (jaarlijks de tweede maandag van januari).
Op deze dag worden de Japanners geëerd die dit jaar 20 worden. In Japan is 20 jaar de leeftijd waarop de volwassenheid begint.

Wakakusa Yamayaki (jaarlijks de vierde zaterdag van januari).
Op deze dag (bij slecht weer een dag later) wordt in Nara de heuvel van de Wakakusavama berg in brand gestoken. Daarna is er een vuurwerkshow.

 

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

YourWay2GO_728x90

YourWay2GO-300x250