Meteen naar de inhoud

Weer India maart

Weer India maart

overzicht-weer-india-maart

India: het weer in maart

In navolging van februari is het ook in maart nog prachtig weer om door India te reizen. De eerste twee weken van maart kunnen, in sommige gebieden, nog wat frisser zijn. Zeker in de laatste weken van de maand is duidelijk te merken dat de temperaturen oplopen. Daarnaast valt er nog weinig neerslag en vindt het Holi festival plaats. Genoeg redenen dus om India in maart te bezoeken.

map-weer-india-maart
humayuns-tombe-new-delhi

Noordwest-India

De beste reistijd voor het noordwesten van India is misschien wel maart. De temperatuur loopt op, maar warmer dan 30 graden wordt het nog niet. Naarmate de maand vordert wordt het voelbaar warmer en zijn ook de nachten niet meer zo koud. Daarnaast valt er weinig regen in deze tijd van het jaar en schijnt de zon veelvuldig. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om een fantastische reis te kunnen maken in Noordwest-India in maart. Wil jij graag je eigen reis samen stellen? Dit kun je onder andere doen bij 333Travel.nl en YourWay2Go.nl.

Toptip

Wil je wat afwijken van de gebaande paden? Bezoek dan de staten in het Noordoosten van India.

Noordoost-India

Het weerbeeld verandert duidelijk in maart in het noordoosten van India. In het hooggebergte begint de sneeuw te smelten en, hoewel het in het begin van de maand nog fris kan zijn, zijn de temperaturen aangenaam. Zeker richting het eind van de maand is het goed weer, alhoewel de kans op een regenbui dan iets begint toe te nemen. Echter, nog niet in de hoeveelheden zoals het de komende maanden zal zijn. Al met al is maart een prima maand voor een bezoek aan deze regio.

mosterdvelden-india
Holi cow

Midden- en Zuidoost-India

De temperatuur in Midden- en Zuidoost-India begint serieus op te lopen in maart. Aan het eind van de maand kunnen temperaturen van 35 graden gehaald worden. De avonden zijn aangenaam warm in deze tijd van het jaar en over neerslag hoef je je geen zorgen te maken in deze regio in maart. De zon schijnt dus volop en als je rekening houdt met de mogelijkheid op warme middagen, is maart een plezierige maand om naar het midden en zuidoosten van India te gaan.

Wist je dat...

Koeien in India als heilig gezien worden? Je komt overal op straat koeien tegen en Indiërs laten koeien hun gang gaan. Dit komt voort vanuit het Hindoeïsme, de meest voorkomende religie in India.

Zuidwest-India

Evenals de afgelopen maanden, is ook maart zeker aan te raden voor een bezoek aan het zuidwesten van India. De dagen zijn warm en zonnig, met weinig tot geen neerslag. Daarnaast is het zeewater ook weer wat warmer, dus kan er ook gezwommen worden in deze tijd van het jaar. Een bezoek aan bijvoorbeeld Goa is dan ook geen straf in maart, ook omdat het wat minder druk is met toeristen dan in januari en februari. Dit zorgt er ook voor dat je betere prijzen voor hotels kunt vinden. Kijk hiervoor eens op Booking.com.

athirappilly-kerala-india

YourWay2GO-160x600

Feestdagen in maart

Nationale feestdagen
Holi (jaarlijks in maart). Het kleurenfestival wordt groots gevierd in India, met in sommige plaatsen nog de traditionele rituelen, maar op de meeste plaatsen met parades, dans en muziek en het gooien van kleurenpoeder en waterballonnen. In Odisha, Uttar Pradesh en West-Bengalen staat Holi beter bekend onder de naam Doljatra. Voor meer informatie kun je terecht op Beleven.org.

Pasen (jaarlijks in maart of april). Goede vrijdag is een nationale feestdag en wordt in bijna alle staten gevierd. Lees verder over Pasen in India op Publicholidays.in. Hier kun je eveneens de data checken.

Rama Navami (jaarlijks in maart of april). Met dit Hindoe festival wordt de geboorte van Rama (de incarnatie van de god Vishnu) gevierd. Door het land vinden processies plaats. Overheidsgebouwen en veel bedrijven zijn gesloten op deze dag. Verder lezen? Kijk eens op Beleven.org.

Overige feestdagen en festivals
Maha Shivaratri (jaarlijks in februari of maart). Dit Hindoe festival wordt door het hele land gevierd en men vereerd Shiva door bloemen en dergelijken te offeren. Kijk voor meer informatie op Drikpanchang.com.

  Holika Dahan (jaarlijks in maart). Deze dag is ontstaan vanuit een legende uit de Hindoe mythologie, waarin het goede wint van het kwade. In de avond worden er grote kampvuren gemaakt waar men samenkomt. Lees verder op Beleven.org.

Ugadi (jaarlijks in maart of april). Het begin van het nieuwe jaar voor de Telugu en Kannada gemeenschappen. Huizen worden versierd en men trekt er op uit om de tempel te bezoeken. Deze dag wordt gevierd in Goa, Karnataka, Maharashtra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Telangana en Uttar Pradesh. In Maharashtra staat Ugadi echter beter bekend onder de naam Gudi Padwa. Op Drikpanchang.com kun je terecht voor meer informatie.

Mahavir Jayanti (jaarlijks in maart of april). Deze dag is de meest belangrijke feestdag van de Jain gemeenschap. Er wordt veel gebeden en gevast door aanhangers van dit geloof. In Kolkata wordt Mahvir Jayanti groots gevierd bij de Parasnatha tempel. Overheidsgebouwen en veel bedrijven in India zijn gesloten op deze dag. Voor de exacte datum kijk je op Drikpanchang.com.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in maart vallen. Om dit te checken ga je naar Drikpanchang.com.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen

Koningaap - India