Weer India
april

Weer India april

indiase-vrouwen-banner
overzicht-weer-india-april
map-weer-india-april

India: het weer in aprilkleurpoeder-india

Een bezoek aan het noordoosten van India is in april goed te doen. In de rest van de regio’s is het vooral erg heet, met uitzondering van de wat hoger gelegen gebieden. Het is dan ook echt zomer, met temperaturen die op kunnen lopen tot boven de 40 graden. Vanwege de droogte is het wel een goede maand om wildlife te spotten (bijvoorbeeld met Koning Aap). Ondanks dat staat april niet in het lijstje ‘beste reistijd voor India’.
Chandershila top Uttarakhand

Noordwest-India

De Indian Summer is aangebroken in april en dat is te merken. Temperaturen in het noordwesten van India lopen op tot boven de 35 graden. Wanneer je van plan bent naar het Himalaya gebergte te reizen is april wel een goede maand, de temperaturen zijn in de bergen dan een stuk aangenamer. Aangezien de zomervakantie losbarst deze maand, is het bij toeristische plekken erg druk met Indiase families. Met uitzondering van de hoger gelegen gebieden, is april dus geen aanrader voor een bezoek aan Noordwest-India.

Noordoost-India

De kans op neerslag neemt toe in april in het noordoosten van India. Het merendeel van de dagen is het echter gewoon droog en zeer aangenaam. De temperatuur schommelt rond de 25 graden en de zon laat zich veelvuldig zien. Van extreme hitte, zoals andere delen van India in deze maand zien, is in dit gedeelte van het land dus geen sprake. Ondanks dat er af en toe een flinke bui kan vallen, zijn de weersomstandigheden over het algemeen goed te noemen voor Noordoost-India.
indiase-geit
water-halen-india

Midden- en Zuidoost-India

Daar waar de warmte in maart nog aangenaam te noemen was, is het in april over het algemeen te warm. De temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden. De zon schijnt zo’n beetje de hele dag en er is geen tot weinig regen om voor verkoeling te zorgen. Het is dus niet de beste tijd om naar Centraal- en Zuidoost-India te reizen in april. Mocht je toch besluiten te gaan, trek er dan in de ochtenden en avonden op uit, de weersomstandigheden zijn dan het best.

Zuidwest-India

Ook in het zuidwesten van India loopt de temperatuur op in april. Het wordt weliswaar niet zo heet als in het midden van het land, maar ook hier kan het kwik flink oplopen. Warmer dan 35 graden wordt het niet zo vaak, maar de luchtvochtigheid is een stuk hoger in deze regio. Daarnaast kan het redelijk druk zijn in deze maand met Indiase toeristen, waardoor niet alleen de hotels snel vol kunnen zijn, maar er ook flink wat plastic tasjes en ander afval bij bezienswaardigheden te zien zal zijn.
munnar-india

Toptip

Gebruik in India nooit je linkerhand om te eten of om iets aan iemand te geven. Men gebruikt hier namelijk de linkerhand voor toiletbezoeken en deze wordt daarom gezien als onrein. Wil je meer lokale gebruiken leren kennen? Lees dan eens verder in een van de vele India reisgidsen.


Feestdagen in India

icoon festiviteiten  Ugadi (jaarlijks in maart of april).
Het begin van het nieuwe jaar voor de Telugu en Kannada gemeenschappen. Huizen worden versierd en men trekt er op uit om de tempel te bezoeken. Deze dag wordt gevierd in Goa, Karnataka, Maharashtra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Telangana en Uttar Pradesh. In Maharashtra staat Ugadi echter beter bekend onder de naam Gudi Padwa. Op Drikpanchang.com kun je terecht voor meer informatie.
icoon festiviteiten  Rama Navami (jaarlijks in maart of april).
Met dit Hindoe festival wordt de geboorte van Rama (de incarnatie van de god Vishnu) gevierd. Door het land vinden processies plaats. Overheidsgebouwen en veel bedrijven zijn gesloten op deze dag. Verder lezen? Kijk eens op Beleven.org.
  icoon festiviteiten  Ambedkar Jayanti (jaarlijks op 14 april).
De verjaardag van Dr. Babasaheb Ambedkar, een man die een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van de grondwet van India.
icoon festiviteiten  Mahavir Jayanti (jaarlijks in maart of april).
Deze dag is de meest belangrijke feestdag van de Jain gemeenschap. Er wordt veel gebeden en gevast door aanhangers van dit geloof. In Kolkata wordt Mahvir Jayanti groots gevierd bij de Parasnatha tempel. Overheidsgebouwen en veel bedrijven in India zijn gesloten op deze dag. Voor de exacte datum kijk je op Drikpanchang.com.
icoon festiviteiten  Buddha Purnima/Vesak (jaarlijks in april of mei).
De geboorte van Boeddha wordt gevierd. Dit is de belangrijkste feestdag voor boeddhisten en de tempels worden veel bezocht. Overheidsgebouwen en veel bedrijven in India zijn gesloten op deze dag. Kijk voor meer informatie op Drikpanchang.com.
icoon festiviteiten  Pasen (jaarlijks in maart of april).
Goede vrijdag is een nationale feestdag en wordt in bijna alle staten gevierd. Lees verder over Pasen in India op Publicholidays.in. Hier kun je eveneens de data checken.
icoon festiviteiten  Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in april vallen. Om dit te checken ga je naar Drikpanchang.com.

Wist je dat...

Men in India zijn schoenen uit doet bij het betreden van tempels of huizen?

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

 

MaartIndiaMei