
China: het weer in februari
In februari is het weer in China nog altijd winters koud. Temperaturen onder de nul graden zijn, met name in het noorden en westen, geen uitzondering. Naarmate de maand vordert begint het zuiden langzaamaan de lente te verwelkomen. Meestal valt het Chinese Nieuwjaar in deze maand, dus let er op dat het zowel bij hotels en bezienswaardigheden als in het vervoer druk is met Chinese reizigers. Buiten de feestperiode is het overigens laagseizoen, dus kun je bijna in je uppie genieten van het prachtige China. Kijk eens op 333Travel.nl voor mooie en goed geprijsde rondreizen.


Beijing en Noordoost-China
Het weer in het noordoosten van China is nog altijd koud in februari, met op enkele dagen wat regen of sneeuwval. De temperatuur in Beijing blijft overdag vaak boven het nulpunt, maar ‘s nachts vriest het. Verder naar het noorden in Harbin vriest het ook overdag (gemiddeld -9˚C) en daar ligt ook redelijk wat sneeuw. Er worden deze maand verschillende festiviteiten georganiseerd wanneer het Chinese Nieuwjaar gevierd wordt. In Beijing kun je bijvoorbeeld naar Changdian Temple Fair of Ditan Park Temple Fair om een goed beeld te krijgen van hoe Chinezen het nieuwe jaar inluiden. Een bijzondere ervaring tijdens je reis door China.
Toptip
De omgeving van Xiahe en Xining geven je een kijkje in het Tibetaanse leven, zonder daadwerkelijk naar Tibet te hoeven afreizen. Deze regio’s worden bovendien nog relatief weinig bezocht.
Shanghai en Oost-China
Het weer in Shanghai en omgeving is in februari vergelijkbaar met het weer in januari. De temperaturen blijven boven het vriespunt, maar vooral in de avonden en nachten kan het fris worden. Een winterjas is nog altijd geen overbodige luxe tijdens je vakantie, want door de wind kan het koud aanvoelen. Er kan om de dag wat regen vallen. Aanrader deze maand is het bezoeken van Suzhou, waar de pruimenbomen in bloei staan (333Travel biedt bijvoorbeeld een dagtocht naar Suzhou aan). In de Yu tuinen van Shanghai kun je tijdens het Chinese Nieuwjaar genieten van kleurrijke lantaarns.


Centraal-China
Net als in januari blijf je in februari liever binnen of zorg ervoor dat je warm gekleed bent in Centraal-China. Het klimaat in de regio rondom Chengdu en Xi’an kent een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor voelt het vaak kouder aan dan het gemiddelde van 8 graden Celsius. Er valt op slechts een handvol dagen een kleine hoeveelheid neerslag in de vorm van regen of sneeuw. Mocht je het Zhangjiajie National Forest Park gaan bezoeken, hier is het wat natter met om de dag neerslag. Toch is het in de hele regio vaker droog weer, waardoor je met warme kleding heerlijk kunt genieten van de prachtige omgeving. Kijk eens op YourWay2GO.nl als je naar het centrale deel van China wilt afreizen.
Wist je dat...
De gerechten die ze in Nederland bij ‘de Chinees’ hebben veelal niet verkrijgbaar zijn in China?
Zuid-China
Het klimaat in Zuid-China zorgt voor een aangename wintertemperatuur. Dit is vooral te merken in Hongkong (overdag gemiddeld 19 graden) en in Hainan waar het kwik tot zo’n 26 graden oploopt. In Yunnan en Guilin is het wat frisser, maar nog redelijk aangenaam qua weer. Ook hier blijft het kwik overdag ruim boven het vriespunt. Houdt wel rekening met de koude nachten in, met name, Yunnan. De hoeveelheid regen die er in het zuiden van China valt neemt langzaamaan toe in februari. Nog altijd is het op meer dan de helft van de dagen deze maand droog weer. Je hebt dus genoeg mogelijkheden om van het prachtige Karstgebergte te genieten (o.a. te bezoeken met 333Travel). Let op dat het tijdens een boottocht op de Li rivier fris kan worden. Zorg dus voor voldoende kleding. Naarmate je verder richting Tibet reist neemt de kans op regenval af.


Tibet en West-China
Het weer in februari in Tibet en het westen van China is te vergelijken met januari. Het is koud en veelal droog. In de meeste gebieden vriest het of ligt het kwik dicht bij het nulpunt. Door de zon is het vaak overdag te doen qua kou, maar de nachten zijn onaangenaam fris. In Urumqi, op de Zijderoute, wordt het in de nachten gemiddeld -16 graden en ook bij de Mount Everest is het bibberen geblazen. Zorg dus voor warme kleding als je deze kant op gaat tijdens je reis. Doordat het laagseizoen is kun je goedkope reizen vinden in deze periode. Kijk hiervoor eens op YourWay2GO.nl. Let er wel op dat het in februari en maart regelmatig voorkomt dat Tibet volledig gesloten is voor buitenlanders. Informeer hiernaar bij Nederlandse of lokale reisorganisaties.
Feestdagen in februari
Nationale en lokale feestdagen
Chinees Nieuwjaar (jaarlijks in januari of februari).
Verwacht veel vuurwerk en andere festiviteiten tijdens deze belangrijke Chinese feestperiode. Chinezen gaan op reis dus wees erop voorbereid dat bezienswaardigheden en openbaar vervoer drukker zijn dan normaal en boek op tijd je accommodaties. Voor exacte data kun je terecht op Chinahighlights.com.
Losar (jaarlijks in januari of februari).
Tijdens deze dagen wordt in Tibet het Tibetaans nieuwjaar gevierd. Voorafgaand aan dit feest wordt het huis schoongemaakt. De feestdagen worden gevierd met familie en er vinden religieuze ceremonies plaats. Kijk voor meer informatie op Chinahighlights.com.
Festivals
Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival (jaarlijks van eind december tot eind februari).
Je kunt in Harbin genieten van vele sneeuw gerelateerde activiteiten zoals skiën en sleeën. Daarnaast kun je sneeuwsculpturen bewonderen en een heus ijs/sneeuw pretpark bezoeken. Voor meer informatie ga je naar Icefestivalharbin.com.