Thailand

Thailand

Thailand boten

Beste reistijd Thailand:

december t/m maart

Het weer in Thailand

De beste reistijd voor Thailand is van december tot en met maart. Tijdens deze periode is het weer in het hele land goed te noemen met veel zonuren. Vooral de maanden januari en februari zijn ideaal voor een rondreis, met weinig neerslag, prima temperaturen en veel zon van Chiang Mai tot Phuket.

Beste reistijd Thailand - weer per maand

Video voor de beste reistijd van Thailand

Video beste reistijd Thailand

Thaise vrouw Chiang Mai

Noord-Thailand

De beste reistijd voor een vakantie naar het noorden van Thailand is van december t/m februari. Zorg er wel voor dat je, zeker in dit seizoen, voldoende warme kleding meeneemt, want het kan ’s avonds en ’s nachts koud worden. Zo wordt het in Chiang Mai maar 13 graden Celsius en in Pai en andere bergdorpen zelfs nog wat kouder in de winter. De omstandigheden voor een trekking zijn tijdens het regenseizoen (voor dit gedeelte van Thailand van mei t/m oktober) minder ideaal. Door het verbranden van de akkers door de boeren is het in maart en april vaak heiig, met kans op prikkende ogen en problemen met de ademhaling.

Centraal-Thailand

Ook voor Centraal-Thailand geldt dat de maanden december t/m februari de beste reistijd hebben. Ook maart (midden in het droge seizoen) en november (na afloop van het regenseizoen) zijn prima maanden voor een bezoek aan dit gedeelte van het Aziatische land. Tijdens onze zomer (augustus en september) wordt het hoogtepunt van het moessonseizoen bereikt in Centraal-Thailand. De straten in Bangkok en Ayutthaya overstromen dan ook regelmatig. De temperatuur komt hier gemiddeld het hele jaar boven de 30 graden uit.
Sukhothai buddha hand with flowers
Thailand omgeving Ko Pi Pi

Zuidwest-Thailand

Een reis naar het zuidwesten van Thailand is, voor wat het klimaat betreft, het beste te plannen in onze winter, met name van januari t/m maart. Droog en zonnig is het ook in de maanden december en april. Deze regio kent dus goede weersomstandigheden voor een winterzon vakantie op een van de stranden van bijvoorbeeld Phuket of Ko Pho Phi. Dit gedeelte van het land ziet flinke hoeveelheden regen vanaf april tot en met november. Het zwaartepunt van het regenseizoen valt in de maanden september en oktober, wanneer je vrijwel elke dag een grote kans op een flinke tropische bui hebt hebt.

Zuidoost-Thailand

Zuidoost-Thailand kent een afwijkend klimaat, namelijk een tropisch moessonklimaat. De moesson is hier wat heftiger aanwezig, met zeer veel regenval in heftige tropische buien. Veruit de meeste neerslag van het jaar valt in het zuidoosten van Thailand in oktober en november. Vanaf april t/m september is de kans op regen aanwezig, maar voor het overgrote deel van de dagen ga je dan meer zon zien dan regen. De beste periode voor een rondreis of vakantie naar deze regio van Thailand is in de maanden februari en maart. De temperatuur op de eilanden Ko Samui en Koh Pha Ngan schommelt het hele jaar rond de 30 graden.
Koh Samui strand

Toptip

Als je in Thailand bent moet je zeker een keer sticky rice met mango proberen, een heerlijk dessert of tussendoortje. Ook kinderen smullen hiervan! Thailand is hoe dan ook een kindvriendelijk land, dus mocht je Thailand met kinderen willen bezoeken kijk dan eens op Koningaap.nl of Mooivakanties.nl.

Feestdagen in Thailand

In Thailand vallen veel feestdagen jaarlijks op een andere datum. Dit is afhankelijk van de boeddhistische kalender die gebaseerd wordt op de stand van de maan. Wanneer in Thailand een feestdag in het weekend valt, wordt de feestdag op de maandag erna gevierd. Op boeddhistische feestdagen is de verkoop van alcohol verboden, waardoor veel bars en clubs gesloten zijn.
icoon festiviteiten  Chinees nieuwjaar (25 januari 2020).
icoon festiviteiten  Makha Bucha (10 februari 2020).
icoon festiviteiten  Songkran, oftewel het Thaise nieuwjaar
(jaarlijks op 13-15 april).
icoon festiviteiten  Kroningsdag (jaarlijks op 5 mei).
icoon festiviteiten  Verjaardag van koning Vajiralongkorn (jaarlijks op 28 juli).
icoon festiviteiten  Verjaardag van koningin Sirikit (jaarlijks op 12 augustus).
icoon festiviteiten  Loi Krathong (31 oktober 2020).
icoon festiviteiten  Verjaardag van de voormalige koning (jaarlijks op 5 december).
icoon festiviteiten  Dag van de grondwet (jaarlijks op 10 december).

Wist je dat...

Thailand bekend staat als het land van de glimlach? En dat dit niet alleen is vanwege de vriendelijkheid van de mensen? De Thaise bevolking lacht namelijk ook uit ongemak, schaamte of boosheid.