Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Thailand

december t/m maart

Beste reistijd Thailand

december t/m maart

Het weer in Thailand

De beste reistijd voor Thailand is van december tot en met maart. Tijdens deze periode is het weer in het hele land goed te noemen met veel zonuren. Vooral de maanden januari en februari zijn ideaal voor een vakantie, met weinig neerslag, prima temperaturen en veel zon van Chiang Mai tot Phuket.

Beste reistijd Thailand - weer per maand

Toptip

Als je in Thailand bent moet je zeker een keer sticky rice met mango proberen, een heerlijk dessert of tussendoortje. Ook kinderen smullen hiervan! Thailand is hoe dan ook een kindvriendelijk land, dus mocht je Thailand met kinderen willen bezoeken kijk dan eens op Asiadirect.nl of Koningaap.nl.

Thaise vrouw Chiang Mai

Noord-Thailand

De beste reistijd voor een reis naar het noorden van Thailand is van december t/m februari. Zorg er wel voor dat je, zeker in dit seizoen, voldoende warme kleding meeneemt, want het kan ’s avonds en ’s nachts koud worden. Zo wordt het in Chiang Mai maar 13 graden Celsius en in Pai en andere bergdorpen zelfs nog wat kouder in de winter. De omstandigheden voor een trekking zijn tijdens het regenseizoen (voor dit gedeelte van Thailand van mei t/m oktober) minder ideaal. Door het verbranden van de akkers door de boeren is het in maart en april vaak heiig, met kans op prikkende ogen en problemen met de ademhaling.

Centraal-Thailand

Ook voor Centraal-Thailand geldt dat de maanden december t/m februari de beste reistijd hebben. Ook maart (midden in het droge seizoen) en november (na afloop van het regenseizoen) zijn prima maanden voor een bezoek aan dit gedeelte van het Aziatische land. Tijdens onze zomer (augustus en september) wordt het hoogtepunt van het moessonseizoen bereikt in Centraal-Thailand. De straten in Bangkok en Ayutthaya overstromen dan ook regelmatig. De temperatuur komt hier gemiddeld het hele jaar boven de 30 graden uit.

Sukhothai buddha hand with flowers

Wist je dat...

Thailand bekend staat als het land van de glimlach? En dat dit niet alleen is vanwege de vriendelijkheid van de mensen? De Thaise bevolking lacht namelijk ook uit ongemak, schaamte of boosheid.

Thailand bij Ko Pi Pi

Zuidwest-Thailand

Een reis naar het zuidwesten van Thailand is, voor wat het klimaat betreft, het beste te plannen in onze winter, met name van januari t/m maart. Droog en zonnig is het ook in de maanden december en april. Deze regio kent dus goede weersomstandigheden voor een winterzon vakantie op een van de stranden van bijvoorbeeld Phuket of Ko Pho Phi. Dit gedeelte van het land ziet flinke hoeveelheden regen vanaf april tot en met november. Het zwaartepunt van het regenseizoen valt in de maanden september en oktober, wanneer je vrijwel elke dag een grote kans op een flinke tropische bui hebt hebt.

Zuidoost-Thailand

Zuidoost-Thailand kent een afwijkend klimaat, namelijk een tropisch moessonklimaat. De moesson is hier wat heftiger aanwezig, met zeer veel regenval in heftige tropische buien. Veruit de meeste neerslag van het jaar valt in het zuidoosten van Thailand in oktober en november. Vanaf april t/m september is de kans op regen aanwezig, maar voor het overgrote deel van de dagen ga je dan meer zon zien dan regen. De beste periode voor een rondreis of strandvakantie naar deze regio van Thailand is in de maanden februari en maart. De temperatuur op de eilanden Ko Samui en Koh Pha Ngan schommelt het hele jaar rond de 30 graden.

Koh Samui strand

Feestdagen

In Thailand vallen veel feestdagen jaarlijks op een andere datum. Dit is afhankelijk van de boeddhistische kalender die gebaseerd wordt op de stand van de maan. Wanneer in Thailand een officiële feestdag in het weekend valt, wordt de feestdag op de maandag erna gevierd. Op boeddhistische feestdagen is de verkoop van alcohol verboden, waardoor veel bars en clubs gesloten zijn. Op Publicholidays.asia kun je de meeste data vinden.

Chinees nieuwjaar (jaarlijks in januari of februari).
Makha Bucha (jaarlijks in februari of maart).
Songkran, oftewel het Thaise nieuwjaar (jaarlijks op 13-15 april).
Kroningsdag (jaarlijks op 5 mei).
Verjaardag van koning Vajiralongkorn (jaarlijks op 28 juli).
Verjaardag van koningin Sirikit (jaarlijks op 12 augustus).
Loi Krathong (jaarlijks in oktober of november).
Verjaardag van de voormalige koning (jaarlijks op 5 december).
Dag van de grondwet (jaarlijks op 10 december).

Benieuwd naar het Thaise weer in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika

Vakantie Thailand

Vakantie Thailand