Sri Lanka

Sri Lanka

Sri lanka banner olifant

Beste reistijd Sri Lanka:

februari en maart

Het weer in Sri Lanka

De beste reistijd voor Sri Lanka is tijdens onze winter. De combinatie van tropische klimaten in dit Aziatische land zorgt voor twee moesson seizoenen, Yala (april t/m november) in het zuidwesten en Maha (oktober t/m januari) in het noordoosten. Omdat februari en maart voor beide regio’s in het droge seizoen vallen zijn dit de maanden met de beste weersomstandigheden als je tijdens een rondreis door heel Sri Lanka van de zon wilt genieten.

Beste reistijd Sri Lanka - weer per maand

Video voor de beste reistijd van Sri Lanka

Video beste reistijd Sri Lanka

Winkelmedewerker Sri Lanka

 Noordoost-Sri Lanka

Het regenseizoen loopt in het noordoosten van Sri Lanka van oktober t/m januari. De moesson brengt veel regen, storm en wind met zich mee in deze periode. Vaak regent het niet hele dagen lang, maar zijn het korte, zeer hevige, tropische buien die kunnen leiden tot plaatselijke overstromingen. Tijdens het droge seizoen (februari t/m september) is het weer in Noordoost-Sri Lanka op haar best, alhoewel het in de zomermaanden erg heet (35°C) kan worden. De beste reistijd voor dit gedeelte van Sri Lanka is in maart en april. Tijdens deze maanden zijn de weersomstandigheden voor een bezoek aan de World Heritage Sites Dambulla, Anuradpharu en Sigiriya in de Culturele Driehoek ook op haar best.

Zuidwest-Sri Lanka

De meeste neerslag valt in het zuidwesten van Sri Lanka tussen april en november. Vooral in de laatste maanden van de zuidwestelijke moesson (Yala) valt er veel regen, met kans op een orkaan of tyfoon. In Colombo kan het dan onaangenaam zijn, met een zeer hoge luchtvochtigheid. Droog, zonnig weer voor een strandvakantie bij Negombo, Ahungalla Beach of Koggala Beach vind je van december tot en met maart. Januari en februari zijn de maanden met de beste reistijd voor het zuidwesten van Sri Lanka, vanwege de aangename temperatuur en de heldere, blauwe lucht. Vanwege het tropische klimaat wordt het overigens nooit koud in Zuidwest-Sri Lanka, de temperatuur ligt het hele jaar rond de dertig graden. In de bergen bij Kandy en de theeplantages is het gemiddeld 20 graden.
Landschap Sri Lanka

Toptip

Bestel voor het ontbijt eens een hopper (appa), de Sri Lankaanse versie van een pannenkoek. Met name de eiervariant is populair onder de lokale bevolking.

Feestdagen in Sri Lanka

Sri Lanka viert onder andere iedere volle maan een feestdag, genaamd Poya, welke in het teken staan van het boeddhisme. Deze feestdagen zijn dus afhankelijk van de stand van de maan en wisselen ieder jaar. Daarnaast zijn er in Sri Lanka nog feestdagen die voortkomen vanuit andere overtuigingen, vaak ook afgaand op de stand van de maan.
 icoon festiviteiten  Tamil Thai Pongal day (jaarlijks op 14 januari).
icoon festiviteiten  National day (jaarlijks op 4 februari).
icoon festiviteiten  Goede vrijdag (10 april 2020).
icoon festiviteiten  Tamil (Puthandu) & Singalees (Aluth Avurudda) nieuwjaar (jaarlijks op 14 april).
icoon festiviteiten  
Dag van de arbeid (jaarlijks op 1 mei).
icoon festiviteiten  Vesak full moon poya (7 - 8 mei 2020).
icoon festiviteiten  Id-Ul-Fitr (23 - 25 mei 2020).
icoon festiviteiten  Vap full moon poya (2 oktober 2020).
icoon festiviteiten  Deepavali (14 november 2020).

Wist je dat...

De burgeroorlog in Sri Lanka pas in 2009 ten einde kwam? Het uiterste noorden van Sri Lanka was daardoor lange tijd niet te bezoeken.

Tenzing Travel - Sri Lanka