Malta

Malta

Banner Malta vuurtoren

Beste reistijd Malta:

april, mei, juni en september

Het weer in Malta

Met meer dan 3000 uren zon per jaar is de eilandengroep Malta een van de zonnigste en warmste bestemmingen van Europa. Het is lastig om de beste reistijd voor Malta aan te geven, omdat dit werkelijk afhankelijk is van het doel van je vakantie naar Malta. In onze ogen is de beste reistijd voor Malta april, mei, juni en september. De zon is dan aangenaam en vaak aanwezig. Bovendien is het dan niet te warm om bezienswaardigheden, zoals de prachtige oude steden Vittoriosa, Cospicua en Senglea te bezoeken. Naast prachtig weer is de natuur in de Marsalforn vallei op Gozo ook op haar mooist in het voorjaar.
Beste reistijd Malta - weer per maand

Video voor de beste reistijd van Malta

Video beste reistijd Malta

Marsaxlokk

Malta

Malta, Gozo en Comino hebben een echt Mediterraan klimaat, met milde winters en warme zomers. Januari is de koudste maand van het jaar en augustus de warmste. De temperaturen komen overdag eigenlijk nooit onder de 10 graden en in de zomer zijn waarden van ruim boven de 30˚C normaal. Door de altijd aanwezige hoge luchtvochtigheid voelen de zomers nog heter. Meestal kun je van mei tot oktober zwemmen op Malta, bijvoorbeeld bij Mellieha Bay. Omdat het om een eilandengroep gaat, waait de wind eigenlijk het hele jaar door. Zelfs in de zomer zijn er dagen dat het flink kan waaien. Dat maakt de hitte wat draaglijker. De kans op regen is laag door het hele jaar heen en in de zomer zelfs nihil. Van november tot en met februari is er wel een toename in neerslag, maar ook dan is het nog regelmatig zonnig weer. Als er regen valt in Malta, verwacht dan een heftige bui, waardoor soms zelfs overstromingen voorkomen. Gozo en Comino zijn over het algemeen een fractie frisser dan het eiland Malta. Het waait er net iets meer en ook valt er iets meer regen. Dit kun je ook terugzien in de natuur, die op Gozo en Comino net wat groener is.

Toptip

Probeer eens een lokaal tussendoortje zoals de Pastizzi (deegflapje met ricotta of erwtenpuree) of een Qassatat (klein hartig taartje, eveneens vaak gevuld met ricotta, erwtenpuree of een mix van spinazie en ansjovis).

Feestdagen in Malta

Per maand noemen wij naast de nationale feestdagen ook enkele interessante evenementen. Wil je weten hoe een bepaalde feestdag gevierd wordt in Malta? Kijk dan eens op Publicholidays.com.mt. Goed om te weten is dat met name van mei tot eind september dorpsfeesten (festas) gevierd worden in Malta, je kunt dus toevallig een van deze feesten treffen tijdens je bezoek. Lees hier meer over op Airmalta.com.
Hieronder staan de nationale feestdagen genoemd. Voor meer informatie kijk je op de maandpagina's.
icoon festiviteiten Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
icoon festiviteiten Feest van de schipbreuk van Sint Paulus (jaarlijks op 10 februari).
icoon festiviteiten Feest van Sint Jozef (jaarlijks op 19 maart).
icoon festiviteiten  Dag van de vrijheid (jaarlijks op 31 maart).
icoon festiviteiten  Pasen (jaarlijks in maart of april).
icoon festiviteiten  Dag van de Arbeid (jaarlijks op 1 mei).
icoon festiviteiten  Sette Giugno (jaarlijks op 7 juni).
icoon festiviteiten  L-Imnarja (jaarlijks op 29 juni).
icoon festiviteiten  Santa Marija (jaarlijks op 15 augustus).
icoon festiviteiten  Il Vitorja (jaarlijks op 8 september).
icoon festiviteiten  Onafhankelijkheidsdag (jaarlijks op 21 september).
icoon festiviteiten  Maria onbevlekte ontvangenis (jaarlijks op 8 december).
icoon festiviteiten  Dag van de republiek (jaarlijks op 13 december).
icoon festiviteiten  Kerstmis (jaarlijks op 25 december).

Wist je dat...

Malta een van de warmste landen van Europa is?