Laos

Laos

Banner Laos monniken

Beste reistijd Laos:

november t/m februari

Het weer in Laos

De beste reistijd voor Laos is van november t/m februari. Deze maanden vallen in het droge seizoen van Laos. Tijdens onze (Nederlandse) zomer is het in Laos volop regenseizoen. Het water in de Mekong rivier staat dan ook erg hoog tijden de moesson, die in Laos begint in mei en eindigt in oktober. Met uitzondering van oktober is het regenseizoen niet de beste tijd van het jaar om door Laos te reizen. Ook de maanden maart en april zijn minder ideaal. In grote delen van Laos loopt de temperatuur dan op naar boven de 35 graden.
Beste reistijd Laos - weer per maand

Video voor de beste reistijd van Laos

Video beste reistijd Laos

Kinderen in Laos

Noord-Laos

Het weer in deze regio, die in het noorden aan Myanmar en China grenst, is op zijn best van november t/m maart. Tijdens deze maanden, die in het droge seizoen van Laos vallen, zijn de weersomstandigheden voor een trekking nabij Phongsali of Luang Namtha ideaal. Toch kan het in de avonden en nachten in december en januari wel koud worden. Ook in Luang Prabang kan het dan in de ochtend, als de monniken de tempels verlaten, nog fris zijn. Het regenseizoen begint in mei, alhoewel het noorden van Laos in april de eerste regen al naar beneden ziet komen. Toch is het in april, net als in oktober, goed weer voor een reis door Noord-Laos. De meeste neerslag valt in juli en augustus, wanneer wegen door de hevige regenval van de buitenwereld afgesloten kunnen zijn.

Centraal-Laos

Een bezoek aan de omgeving van Vientiane, Vang Vieng en de Vlakte der Kruiken is wat het weer betreft het beste van november t/m februari. De temperatuur schommelt in deze droge periode rond de 30 graden. Ook maart en oktober lenen zich prima voor een bezoek aan Centraal-Laos. In april is het met gemiddeld 36 graden Celsius erg heet. Van mei t/m september valt er een enorme hoeveelheid regen. Tijdens het regenseizoen regent het overigens vaak niet de hele dag. Meestal zijn het buien van een paar uur, waarin flink wat neerslag in korte tijd kan vallen. Daarna trekt het vaak open, zijn de wolken weg en de lucht blauw en krijgt de zon alle ruimte.
Bamboe brug Laos
Wat Phou omgeving Champassak

Zuid-Laos

Het tropische klimaat in Laos zorgt voor een duidelijke scheiding tussen het droge en het regenseizoen. Het droge seizoen loop in het zuiden van Laos van november t/m april. In maart en april kan het erg heet worden in Zuid-Laos. Temperaturen van boven de 35 graden in Pakse en omgeving zijn dan geen uitzondering. Wat Phou Champasak, Savannakhet of de eilanden Don Khone en Don Kong zijn dan ook het beste te bezoeken van november t/m februari. Tijdens het regenseizoen (mei t/m oktober) zijn met name de maanden juni t/m september erg nat en niet aan te raden voor een vakantie, alhoewel de watervallen bij de 4000 eilanden er dan wel prachtig bij liggen.

Toptip

Bezoek tijdens je reis naar Laos het Bolaven Plateau met zijn prachtige watervallen.

Feestdagen in Laos

In Laos zijn veel feestdagen jaarlijks op een andere datum. Dit is afhankelijk van de boeddhistische kalender die gebaseerd wordt op de stand van de maan. Bekijk per maand een uitgebreid overzicht van de feestdagen en belangrijke festivals in Laos.
icoon festiviteiten  Makha Boucha (9 februari 2020).
icoon festiviteiten  Boun Pi Mai (14 - 16 april 2020).
icoon festiviteiten  Dag van de arbeid (jaarlijks op 1 mei).
icoon festiviteiten  Visakha Boucha (7 mei 2020).
icoon festiviteiten  Boun Khao Phansa (6 juli 2020).
icoon festiviteiten  Boun Ok Phansa (1 oktober 2020).
icoon festiviteiten  That Luang Festival (op en rondom 31 oktober 2020).
icoon festiviteiten  Nationale dag van Laos (jaarlijks op 2 december).

Wist je dat...

Laos een uitstekend land is om per fiets te verkennen?

Tenzing Travel - Laos