Jordanië

Jordanië

Banner Petra

Beste reistijd Jordanië:

april, mei en oktober

Het weer in Jordanië

De maanden met de beste reistijd voor een bezoek aan Jordanië zijn april, mei en oktober. Van juni t/m september is het volop zomer en eigenlijk te heet. Jordanië kent wel droge warmte, dus het is vaak weer waarbij je niet veel gaat zweten. Alhoewel er in de wintermaanden best gereisd kan worden, kan het van december t/m februari vrij koud zijn. Maart en november zijn overgangsmaanden en goed geschikt voor een vakantie in Jordanië.
Beste reistijd Jordanie - weer per maand

Video voor de beste reistijd van Jordanië

Video beste reistijd Jordanië

Jerash

Noord-Jordanië

De meeste neerslag in Noord-Jordanië valt in de winter. Tijdens deze periode, van december t/m februari is het ook vrij koud. Er kan zelfs sneeuw vallen. Vanaf maart knapt het weer op en van april t/m half juni zijn de weersomstandigheden op zijn best. Een bezoek aan de vloermozaïeken bij Madaba of een wandeling bij Mount Nebo zijn in deze periode zeker aan te raden. Tijdens de zomer, van half juni tot half september, is het zeer warm in het noorden van Jordanië. Het najaar kent weer betere omstandigheden om Amman, de Dode zee of de Romeinse stad Jerash te bezoeken. Kijk eens op 333Travel.nl voor een rondreis op maat met alle hoogtepunten van deze regio.

Centraal-Jordanië

Een van de redenen waarom de wereldberoemde Al Khazneh tempel (de schatkamer) bij Petra zo goed intact is gebleven, is de beperkte hoeveelheid neerslag die hier valt. Een bezoek aan dit wereldwonder is dan ook heel het jaar mogelijk. In de winter, van december t/m februari koelt het wel flink af. De Jordaanse zomer, van juni t/m september is de minste periode voor een bezoek aan deze regio. Het is dan overdag eigenlijk te heet om iets te doen. Het voor- en najaar lenen zich qua weer het beste voor een prachtige wandeling van Al Beidah (Klein Petra) naar de Siq en de tempel. Ook voor een bezoek aan de Canyon Wadi Ibn Hammad is de beste reistijd van maart t/m mei en oktober/november.
Jordaanse vrouw
Kamelen in de Wadi Rum woestijn

Zuid-Jordanië

Daar waar het in de rest van Jordanië in de winter vrij koud weer kan zijn, is het in het zuiden vrij aangenaam. Zo kun je in de Golf van Aqaba het hele jaar door zwemmen. De nachten in de Wadi Rum woestijn kunnen overigens wel fris zijn van december t/m maart. Vanaf eind maart tot begin mei is de beste reisperiode voor Zuid-Jordanië. Overdag heerlijke temperaturen en niet te koud als je bijvoorbeeld gaat overnachten in een bedoeienkamp (absolute aanrader, kijk eens op YourWay2GO.nl). Ook de maanden oktober en november behoren tot de maanden met de beste reistijd voor het zuiden van Jordanië. De omstandigheden voor duikers en snorkelaars zijn dan op hun best. Tijdens de Jordaanse zomer (juni t/m september) is het eigenlijk te heet voor een vakantie naar Zuid-Jordanië. De temperatuur kan dan zomaar oplopen tot 50 graden!

Toptip

Jordanië is een islamitisch land en men neemt dan ook deel aan de Ramadan. Hoewel reizen in deze periode prima kan, is het wel verstandig om vooraf op de hoogte te zijn. Zo weet je wat je kunt verwachten. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat overheidsgebouwen, restaurants en dergelijken in deze periode aangepaste openingstijden hebben.

Feestdagen in Jordanië

Jordanië heeft verschillende nationale feestdagen die jaarlijks op dezelfde datum gevierd worden. Echter zijn er ook veel islamitische feestdagen die gebaseerd zijn op de maankalender en daarom jaarlijks op een andere datum vallen. Vaak starten deze feestdagen al de avond vóór de vermelde datum, bij zonsondergang. Data hiervan kun je checken op Beleven.org. Houdt er rekening mee dat veel bedrijven gesloten zijn op de nationale en islamitische feestdagen. Het openbaar vervoer is meestal wat beperkter in deze periodes.
Nationale feestdagen:

icoon festiviteiten  Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
icoon festiviteiten  Dag van de arbeid (jaarlijks op 1 mei).
icoon festiviteiten  Onafhankelijkheidsdag (jaarlijks op 25 mei).
icoon festiviteiten  Viering van de Grote Arabische Opstand (jaarlijks op 10 juni).
icoon festiviteiten  Kerstmis (jaarlijks op 25 december).

 

Belangrijke islamitische feestdagen:
icoon festiviteiten  Ramadan (vastenperiode).
icoon festiviteiten  Eid-Al-Fitr (het Suikerfeest).
icoon festiviteiten  Eid al-Adha (het Offerfeest).
icoon festiviteiten  Muharram (islamitisch Nieuwjaar).
icoon festiviteiten  Mawlid an-Nabi (geboortedag van de profeet Mohammed).

Wist je dat...

Je maar maximaal 15 minuten achter elkaar in de dode zee kunt blijven? Voor mensen met een gevoelige huid of als je wondjes op je huid hebt, is het vaak al erg snel niet zo prettig meer.

Sawadee reizen Jordanië