Indonesië

Indonesië

Borobudur banner

Beste reistijd Indonesië:

juni t/m september

Het weer in Indonesië

De beste reistijd voor Indonesië loopt van juni t/m september. Van Bali tot Sulawesi en Kalimantan, het is overal prachtig, zonnig weer in deze tijd. Het regenseizoen loopt in Indonesië van november tot maart. Vrijwel overal valt er in deze periode ontzettend veel neerslag. In deze periode kan het reizen bemoeilijkt worden door weggeslagen wegen en uitvallende veerdiensten.Beste reistijd Indonesie - weer per maand

 

Video voor de beste reistijd van Indonesië

Video beste reistijd Indonesië

Bali

Bali

Het beste weer op Bali vind je van mei t/m september. Gedurende deze maanden is het veelal droog, alhoewel er af en toe een (vaak korte) bui kan vallen. Het is dus prachtig weer in juli en augustus, maar in deze periode kan het wel wat druk worden met toeristen bij de stranden van Jimbaran en Seminyak of de tempels van Ubud. Wat ons betreft zijn de maanden met de beste reistijd dan ook juni en september. In deze maanden is het namelijk iets rustiger en zijn rondreizen vaak gunstiger geprijsd (zoals bij 333Travel). De periode van december t/m maart zijn de maanden met de minst gunstige weersomstandigheden voor Bali. Vanaf april klaart het weer op en zijn ook de duikomstandigheden bij Pemuteran en het West Bali Nationale Park beter.

Java

Het regenseizoen komt in Java wat later op gang dan in de rest van Indonesië. Van december t/m maart valt de meeste neerslag op dit eiland. April en mei kunnen worden beschouwd als overgangsmaanden naar het droge seizoen met redelijk goed weer. Juni t/m oktober zijn de maanden met de beste reistijd voor Java. Dit is ook de beste periode om de Bromo vulkaan te beklimmen of een bezoek te brengen aan het IJen plateau. Ook een bezoek aan de prachtige tempels van Borobodur en Yogjakarta breng je het beste tussen april en november. Mocht je overigens op zoek zijn naar een betaalbare rondreis met alle hoogtepunten van Java, kijk dan eens op VanVerre.nl.
Merapi
Kinderen op Lembata

Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo)

De Nusa Tenggara regio kent over het algemeen een minder extreem regenseizoen dan de andere eilanden. Dit betekent niet dat ze hier geen regenseizoen hebben. Van december tot en met maart valt ook hier een behoorlijke hoeveelheid regen en is reizen vaak minder comfortabel. Vanaf april klaart het weer op en een maandje later breekt de periode aan met het beste weer van het jaar. Voor een bezoek aan de Gili eilanden (Trawangan, Meno en Air) of de Rinjani vulkaan op Lombok zijn de maanden mei t/m oktober het beste geschikt. In deze periode is ook een bezoek aan de Kelimutu vulkaan op Flores aan te raden en ook duikers zullen aan hun trekken komen bij Lombok, Komodo of de Gili eilanden. Benieuwd naar wat er nog meer te doen is op deze prachtige eilanden? Kijk dan eens op Backpackeninazie.nl of VanVerre.nl.

Sulawesi

Sulawesi is een van de eilanden die het zwaarst getroffen wordt tijdens het regenseizoen. Vooral in januari komt er hier een ongekende hoeveelheid neerslag uit de hemel vallen. Ook de omliggende maanden zijn erg nat. Vanaf april komt de zon weer vaker door en vanaf mei breekt een goede periode aan om een bezoek te brengen aan dit eiland. De beste reistijd voor Sulawesi is van juni t/m september. In deze maanden kun je prachtige wandelingen maken bij Maros of Bantimurung of duiken in Manado Bay. Ook een bezoek aan de Tana Toraja regio breng je het beste in dit jaargetijde en zeker niet na oktober. Vanaf november neemt de kans op hevige buien namelijk weer flink toe.
Indonesie Malenge
Nasi Padang

Sumatra

De verschillen in het weer zijn groot op Sumatra. Medan en het noorden van Sumatra kennen een meer tropisch klimaat. Hier kunnen het hele jaar door regenbuien vallen, zeker in de jungle bij Bukit Luwang of het Gunung Leuser Nationale Park. De meeste neerslag in dit gebied valt meestal tussen september en december. De beste reistijd voor Noord-Sumatra is gedurende de eerste helft van het jaar. In deze periode laten ook de orang-oetan en olifanten zich vaker zien (kijk eens op Footprinttravel.nl voor reizen naar dit gebied). Een bezoek aan Jambi en Bandar Lampung, in het zuiden van Sumatra, plan je het beste tussen juni en september. Dit gedeelte van Sumatra ervaart namelijk een heftig regenseizoen tussen november en april.

Kalimantan

Op Kalimantan valt eigenlijk het hele jaar door wel regen. De periode met de meeste neerslag op Kalimantan is tussen december en mei. Toch valt er op dit eiland ook tijdens het regenseizoen niet zo veel neerslag als bijvoorbeeld op Bali of Sulawesi. Van juni t/m november regent het een stuk minder op Kalimantan. Dit is dan ook de beste periode om de traditionele leefwijze van de Dajak, de oorspronkelijke inwoners van Kalimantan, te aanschouwen. Augustus, september en oktober zijn de droogste maanden en dan heb je de grootste kans om orang-oetans te spotten in het Tanjung Puting Nationale Park. Tijdens het regenseizoen zoeken deze prachtige beesten namelijk een plek om te schuilen, waardoor ze minder vaak te zien zijn. Onder andere VanVerre.nl biedt een prachtige natuurreis aan in dit gebied.
Orang Oetan

Toptip

Sta net als de lokale bevolking vroeg op en doe het tijdens de warmste uren van de dag rustig aan.

Feestdagen in Indonesië

Indonesië heeft verschillende nationale feestdagen die jaarlijks op dezelfde datum gevierd worden. Echter zijn er ook veel feestdagen die jaarlijks wisselen, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van de maankalender. Islamitische feestdagen beginnen vaak al de avond vóór de vermelde datum, bij zonsondergang. Data hiervan kun je checken op Beleven.org. Vanwege de etnische diversiteit zijn er ontelbaar veel feestdagen in Indonesië. Wij noemen per maand de nationale feestdagen, de belangrijkste religieuze feestdagen en bijzondere festivals.

 

Nationale feestdagen:
icoon festiviteiten  Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
icoon festiviteiten Tahun Baru Imlek ofwel Chinees nieuwjaar (jaarlijks in januari of februari).
icoon festiviteiten  Hari Raya Nyepi (jaarlijks in maart).
icoon festiviteiten  Goede Vrijdag (jaarlijks in maart of april).
icoon festiviteiten  Hari Buruh (jaarlijks op 1 mei).
icoon festiviteiten  Hari Raya Waisak (jaarlijks in mei).
icoon festiviteiten  Hemelvaart (jaarlijks in mei).
icoon festiviteiten  Hari Lahir Pancasila (jaarlijks op 1 juni).
icoon festiviteiten  Hari Proklamasi Kemerdekaan (jaarlijks op 17 augustus).
icoon festiviteiten  Kerstmis (jaarlijks op 25 december).

 

Belangrijke islamitische feestdagen:
icoon festiviteiten  Isra Mi'raj (hemelvaart van de profeet Mohammed).
icoon festiviteiten  Ramadan (de vastenperiode voor moslims). Lees meer over de Ramadan in Indonesië op Indearchipel.com.
icoon festiviteiten  Lebaran (het Suikerfeest). Lees verder over het Suikerfeest op Indearchipel.com.
icoon festiviteiten  Idul Adha (het Offerfeest).
Het islamitische offerfeest wordt ook door vele Indonesiërs gevierd en dit is dan ook een nationale feestdag. Let er op dat het soms moeilijk is om excursies en vervoer te regelen.
icoon festiviteiten  Muharram (islamitisch Nieuwjaar).
icoon festiviteiten  Maulid Nabi Muhammad (geboortedag van de profeet Mohammed).

Wist je dat...

Bepaalde Indonesische woorden lijken op Nederlandse? Zo kun je in je hotel vragen naar een handdoek en ze snappen meteen wat je bedoelt.